Przepis

wyrabianie
60 min
wyrabianie
1. Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy puree z dyni, cukier, sól i drożdże. Powoli wlewamy lenie mleko i wyrabiamy ciasto przez 5 minut. Elastyczne ciasto zostawiamy w misie, przykrywamy ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu na godzinę.
formowanie
5 min
formowanie
2. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 12 części. Z każdej z nich robimy wałeczek o długości 30 cm. Bierzemy koniec wałeczka, zawijamy ciasto, tak aby jego fragment wystawał spod spodu. Zawijamy dłuższy koniec i przekładamy go pod spodem ciasta, przekładając otwór. Przekładamy jeszcze dwa razy, tworząc supełek kwiatek z wystającą końcówką ciasta w środku.
wyrastanie
30 min
wyrastanie
3. Tak uformowane kajzerki kładziemy na blasze wyłożonej pergaminem, przykrywamy ściereczką na 30 minut.
pieczenie
15 min
pieczenie
4. Bułeczki pieczemy w rozgrzanym piekarniku do temperatury 190 stopni. Przed pieczeniem skrapiamy je oliwą, pieczemy przez ok. 15 minut. Upieczone kajzerki studzimy na kuchennej kratce.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej