Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1. Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy puree z dyni, cukier, sól i drożdże. Powoli wlewamy lenie mleko i wyrabiamy ciasto przez 5 minut. Elastyczne ciasto zostawiamy w misie, przykrywamy ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu na godzinę.
formowanie
formowanie
2. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 12 części. Z każdej z nich robimy wałeczek o długości 30 cm. Bierzemy koniec wałeczka, zawijamy ciasto, tak aby jego fragment wystawał spod spodu. Zawijamy dłuższy koniec i przekładamy go pod spodem ciasta, przekładając otwór. Przekładamy jeszcze dwa razy, tworząc supełek kwiatek z wystającą końcówką ciasta w środku.
wyrastanie
wyrastanie
3. Tak uformowane kajzerki kładziemy na blasze wyłożonej pergaminem, przykrywamy ściereczką na 30 minut.
pieczenie
pieczenie
4. Bułeczki pieczemy w rozgrzanym piekarniku do temperatury 190 stopni. Przed pieczeniem skrapiamy je oliwą, pieczemy przez ok. 15 minut. Upieczone kajzerki studzimy na kuchennej kratce.
Smakowita
Ocena czytelników: 4.5 z 2 ocen
Czas całkowity: 2 godz 15 min
Czas wyrastania: 2 godz
Czas wypieku: 15 min