Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

Przygotowanie
Przygotowanie
  • Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy puree z dyni, drożdże, sól i jajko.
Wyrabianie ciasta
Wyrabianie ciasta
  • Wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto 5 minut. Elastyczne ciasto zostawiamy w misie na godzinę, przykrywamy stawiamy w ciepłym miejscu.
Formowanie
Formowanie
  • Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószony mąką blat. Dzielimy na 15 części, z każdej z nich formujemy okrągłą bułeczkę.
Wyrastanie
Wyrastanie
  • Bułeczki układamy na blasze wyłożonej pergaminem, zachowujemy odstępy, przykrywamy na 30 minut.
Wypiekanie
Wypiekanie
  • Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni. Bułeczki z wierzchu smarujemy białkiem i posypujemy sezamem. Pieczemy przez 15 minut, studzimy na kuchennej kratce.
Smakowita
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen
Czas całkowity: 1 godz 45 min
Czas wyrastania: 1 godz 30 min
Czas wypieku: 15 min