Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie
1. Mąkę mieszamy z drożdżami i solą. Wlewamy bardzo powoli 100 ml letniej wody i zaczynamy wyrabiać ciasto (ręcznie lub mikserem). Gdy składniki zaczną się ze sobą łączyć i cała woda zostanie wlana, dodajemy do ciasta przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i posiekane drobno zioła.
pierwsze wyrastanie
90 min
pierwsze wyrastanie
2. Wlewając powoli 50 ml wody dalej wyrabiamy ciasto. Kiedy połączy się w elastyczną kulę, wkładamy ją do misy wysmarowanej oliwą i przykrywamy folią spożywczą. Stawiamy w ciepłym miejscu na 1,5 godziny.
drugie wyrastanie
30 min
drugie wyrastanie
3. Ciasto dzielimy na 4 części. Każdą z nich spłaszczamy i lekko wałkujemy. Kładziemy na papierze do pieczenia, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 30 minut w ciepłym miejscu.
pieczenie
7 min
pieczenie
4. Piekarnik rozgrzewamy do 250 stopni. Chlebki pita pieczemy przez 7 minut, aż wyrosną i lekko się zarumienią. Po upieczeniu kroimy wzdłuż na pół, tworząc kieszonkę.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej