Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie

1. Mąkę mieszamy z solą i drożdżami. W rondelku podgrzewamy mleko, tak by było letnie, lecz nie gorące. Na środku mąki robimy wgłębienie, dodajemy jogurt naturalny i powoli mieszamy z suchymi składnikami. Stopniowo wlewając letnie mleko i oliwę wyrabiamy przez kilka minut ciast, aby uzyskać z niego formę kuli.

pierwsze wyrastanie
60 min
pierwsze wyrastanie

2. Zostawiamy ciasto w misie, przykrywamy ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu na godzinę.

formowanie
4 min
formowanie

3. Na patelnię wrzucamy posiekany drobno czosnek i 3 łyżki masła. Podgrzewamy aż do rozpuszczenia, pilnując by czosnek się nie przypalił. Zestawiamy z ognia i studzimy. Gdy ciasto powiększy objętość dzielimy ja na 8 części. Każdą kulkę z ciasta wałkujemy w kształt podłużnej łezki. Chlebki naan obsypujemy kozieradką, którą dociskamy palcami lub wałkiem do ciasta. Wierzch chlebków smarujemy roztopionym masłem z czosnkiem.

pieczenie
10 min
pieczenie

4. Piekarnik rozgrzewamy w termoobiegu do najwyższej temperatury 250 stopni. Chlebki kładziemy na rozgrzanej blasze i wkładamy ją na najwyższym stopniu piekarnika. Pieczemy przez 7-10 minut aż chlebki się zarumienią.

Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej