Przepis

przygotowywanie nadzienia
15 min
przygotowywanie nadzienia
2. Przepis na krem cytrynowy \\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\"lemon curd\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\" do nadzienia: 1 jajko, 2 żółtka, 90 g cukru, sok oraz skórkę z 2 cytryn dokładnie łączymy i powoli podgrzewamy na niewielkim ogniu. Stale i energicznie mieszamy do momentu, aż krem zgęstnieje do konsystencji lekkiego budyniu. Zdejmujemy z ognia i dodajemy 50 g masła. Mieszamy do całkowitego połączenia się masła z kremem. Studzimy i schładzamy.
Wyrabianie ciasta
15 min
Wyrabianie ciasta
2. Mąkę pszenną przesiewamy do misy. Dodajemy jajka, letnie mleko, drożdże suszone, cukier, skórkę otartą z 1 cytryny oraz sól i zagniatamy ciasto. Następnie wyrabiamy energicznie, stopniowo dodając masło. Gotowe ciasto powino być gładkie i delikatne, ale nie rozpływające się. Do wyrabiania ciasta na brioszki można wspomóc się robotem kuchennym.
pierwsze wyrastanie
60 min
pierwsze wyrastanie
3. Dokładnie wyrobione ciasto na brioszki przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w temperaturze pokojowej na ok. 60 minut lub do podwojenia objętości.
formowanie bułeczek
10 min
formowanie bułeczek
4. Wyrośnięte ciasto na brioszki dzielimy na 8 równych części. Każdą z nich rozpłaszczamy lub lekko wałkujemy. Na środek wykładamy po łyżce cytrynowego kremu i zaklejamy szczelnie, u góry formując kołnierzyk.
drugie wyrastanie
30 min
drugie wyrastanie
5. Uformowane brioszki układamy w natłuszczonej formie do babeczek i odstawiamy na ok. 30 minut do ponownego wyrośnięcia. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do temperatury 190 stopni C.
pieczenie
20 min
pieczenie
6. Cytrynowe brioszki pieczemy przez ok. 20 minut lub do zarumienienia się. Podajemy lekko ciepłe lub po wystudzeniu.
Smakowita Śmietankowy Smak
Smakowita Śmietankowy Smak
Do złocistych kajzerek na drugie śniadanie, do prostego chleba razowego, a może do ulubionego chleba tostowego? Smakowita śmietankowy smak to wyjątkowy charakter prosto z najlepszych ziaren!
Więcej o tym wariancie
Rrzepak
Ziarna rzepaku
Rzepak to jedna z najważniejszych roślin oleistych występujących w Polsce. Dzięki swoim wartościom odżywczym oraz pochodzeniu nazywany jest oliwą Północy.
Dowiedz się więcej