Southern cornbread to amerykański chleb kukurydziany, kojarzony szczególnie z kuchnią południową. Jest wiele wersji i sposobów jego przygotowania, ale w wersji podstawowej wypiekany jest tylko z mąki kukurydzianej. Dlatego można go uznać śmiało za bezglutenowy. Chlebek kukurydziany należy do szybkich wypieków, ponieważ piecze się go z dodatkiem proszku do pieczenia lub sody oczyszczonej, przez co nie potrzebuje czasu na wyrastanie jak w przypadku chlebów drożdżowych i na zakwasie. Można go piec na słodko lub na słono, ja zdecydowałam się na wytrawną wersję i dodałam jeszcze ziarenka odsączonej kukurydzy. Chleb kukurydziany nie kruszy się (jak niektóre bezglutenowe), jest lekki i delikatnie wilgotny. Ja piekę go w formie kwadratowej i kroję też na kwadraty, ale można również wybrać okrągłą foremkę i kroić w trójkąty. bezg;utenowy chleb kukurydzianycornbread
Cornbread – bezglutenowy chleb kukurydziany
Autor: 
Czas przygotowania: 
Czas pieczenia: 
Calkowity czas: 
Porcje: 1
 
Składniki
  • 400 g mąki kukurydzianej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 g kukurydzy z puszki
  • 2 jajka
  • 400 g kefiru
  • 2 łyżki oleju roślinnego lub topionego masła
  • 1,5 łyżeczki soli
Instrukcja
  1. Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy proszek do pieczenia i sól. Dodajemy odsączoną kukurydzę.
  2. W wysokim naczyniu lub drugiej misce łączymy kefir z rozbełtanymi jajkami i topionym masłem/olejem.
  3. Mokre składniki dodajemy do suchych i mieszamy ciasto trzepaczką lub ręką do dokładnego połączenia składników. Ciasto powinno być plastyczne.
  4. Formę (u mnie 18x20 cm) smarujemy odrobiną tłuszczu (np. 1/2 łyżeczki oleju) i wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy do środka ciasto, wyrównując dokładnie wierzch.
  5. Tak przygotowany chlebek wstawiamy do rozgrzanego piekarnika, pieczemy 30 minut w 200 stopniach do suchego patyczka. Wyciągamy chleb kukurydziany z formy i studzimy na kratce.
podpis Tosi
Ocena czytelników: 4.3 z 10 ocen