Przyszedł czas na kolejną odsłonę cyklu - Co zrobić z chleba. Tym razem zamiast na czerstwym chlebie, skupię się na bułkach drugiej świeżości. Co zrobić, gdy stają się już trochę wysuszone? Szybkie i kreatywne śniadanie! Wystarczy wydrążyć bułki i wbić do środka po jednym jajku, przyprawić i wstawić na kwadrans do pieca. Tak przygotowanie śniadanie można oczywiście jeszcze urozmaicić np. o tarty ser lub smażone kurki. Nie jest to jednak koniecznie, ponieważ bez dodatków też jest smacznie, do tego niezwykle szybko :) Przypominam też wpisy z poprzednich miesiąców: Tosty francuskie z kurkami Sałatka chlebowa panzanella Pudding chlebowy z truskawkami Chłodnik chlebowy Bułka tarta co zrobić z chleba - jajka zapiekane w bułceco zrobić z chleba - jajka zapiekane w bułceco zrobić z chleba - jajka zapiekane w bułce
Co zrobić z chleba - jajka zapiekane w bułkach
Autor: 
Czas przygotowania: 
Czas pieczenia: 
Calkowity czas: 
Porcje: 3
 
Składniki
  • 3 bułki
  • 3 jajka
  • cebulka dymka
  • sól, pieprz
Instrukcja
  1. Ostrym i małym nożem odcinamy wierzch bułek, wydrążamy je wyciągając miąższ i robimy wgłębienie.
  2. Do każdej bułki wbijamy po jednym jajku, przyprawiamy solą, pieprzem i posypujemy posiekaną cebulką dymką/szczypiorkiem.
  3. Kładziemy na blasze i wkładamy do rozgrzanego piekarnika.
  4. Jajka zapiekamy przez ok. 15 minut w temperaturze 180 stopni lub do momentu, aż będą odpowiednie ścięte. Podajemy na ciepło.
podpis Tosi
Ocena czytelników: 2.5 z 2 ocen