Przepis

przygotowywanie składników
5 min
przygotowywanie składników
1. Szparagi myjemy, odrywamy twarde końcówki, resztę kroimy w kostkę, zostawiając w całości główki. Trzy szparagi odkładamy do ozdoby, resztę wrzucamy do wrzącej, osolonej wody i gotujemy 5 minut, aż będą miękkie, ale przy tym jędrne. Studzimy.
wyrabianie
5 min
wyrabianie
2. Do misy przekładamy potrzebną część aktywnego zakwasu, dodajemy podgotowane szparagi, mąkę, oliwę i sól. Wlewamy stopniowo letnią wodę i wyrabiamy ciasto przez 5 minut.
wyrastanie
60 min
wyrastanie
3. Luźne ciasto zostawiamy w misie na godzinę.
formowanie
60 min
formowanie
4. Po tym czasie dodajemy dodatkowe 100 g mąki i zagniatamy jeszcze raz ciasto, tym razem sprawiając, aby było elastyczne. Zostawiamy je w misie na godzinę.
drugie wyrastanie
120 min
drugie wyrastanie
5. Po godzinie zwilżamy dłonie wodą i krótko składamy ciasto w misie. Przykrywamy i zostawiamy na godzinę.
pieczenie
25 min
pieczenie
6. Następnie (w sumie po 3 godzinach) przekładamy ciasto na blat. Podsypujemy odrobiną mąki i formujemy podłużną ciabattę. Kładziemy ją na blasze, wierzch dekorujemy 3 szparagami. Tak uformowany chlebek przykrywamy ściereczką na godzinę. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Ciabattę pieczemy przez 25 minut, aż będzie rumiana.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Rrzepak
Ziarna rzepaku
Rzepak to jedna z najważniejszych roślin oleistych występujących w Polsce. Dzięki swoim wartościom odżywczym oraz pochodzeniu nazywany jest oliwą Północy.
Dowiedz się więcej