Chrupkie pieczywo jest moim zdaniem smaczną alternatywą dla tradycyjnych wypieków. Szczególnie dla osób będących na lekkiej diecie.
Chrupiące chlebki znane ze sklepów nie wszystkim kojarzą się dobrze. Brakuje im smaku i można je porównać do tekturki. Ich skład bywa (chociaż nie zawsze) wątpliwy.
Idealnym rozwiązaniem wydaje się zatem upieczenie ich samodzielnie. Dzięki temu będziemy mieli pewność tego co jemy, a pieczywo w wersji domowej wychodzi niezwykle smaczne.
Jakiś czas temu podzieliłam się przepisem na pieczywo z suszonymi pomidorami i ziarnami. Przypominały one trochę krakersy i spotkały się z pozytywnym odbiorem czytelników.
Tym razem przygotowałam przepis na takie pszenno-razowe pieczywo, wykorzystując do tego zakwas żytni. A żeby smakowały jeszcze lepiej, przygotowałam je z czosnkiem. Są idealne do chrupania!
Żeby upiec to pieczywo potrzebny jest aktywny zakwas żytni. Jeśli nie masz go w domu, a chcesz wyhodować samodzielnie swój zakwas, to tutaj znajdziesz mój poradnik Zakwas żytni – krok po kroku. Jeśli już masz wyhodowany zakwas żytni, a do tego dokarmiony i aktywny – możesz zacząć przygotowania! Przeczytaj przepis na Chrupkie pieczywo czosnkowe na zakwasie żytnim i napełnij dom zapachem smakowitego chleba.
Zrobilam chrupki chlebek wczoraj. Smak idealny! Nie jadłam jeszcze tak dobrego chrupkiego pieczywa.
Chlebek jednak nie urósł mi na żadnym etapie i wyszedł twardy, nie wpływa to jednak w żaden sposób na jego wspaniały smak. Jak dla mojego piekarnika to tez trochę za wysoka temperatura i troszkę się przypiekl. Poza tym idealny.
Być może zakwas był zbyt słaby lub ciasto powinno dłużej wyrastać. Szkoda, że nie wyrósł, ale dobrze, że smakuje 🙂
A gdyby zamiast wody użyć maślanki lub mleka ?
Nie jestem pewna, czy wyjdzie równie chrupkie, ale z pewnością warto próbować 🙂
Ogólnie-pycha , tylko jak już pisałam – dałam mniej wody 🙂
To dziwne, bo pamiętam, że u mnie ciasto było bardzo gęste, ale dobrze, że posłuchała Pani intuicji i że chlebek się udał 🙂
Trochę rzadkie ciasto, nie dałam całej ilości wody – ok. 200ml 🙂
Zrobiłam, bardzo chrupkie i smaczne pieczywko:)
Jutro próbuję !!!
Idę zaczyn zrobić !!!
Powodzenia 🙂
Jest jednak pewien drobny szczegół mnóstwa przepisów – „cukier i sól obok siebie”.
„…
Nie używajmy do tej samej potrawy przypraw, które wzajemnie się wykluczają, tak jak właśnie słone i słodkie. Powodujemy nie tylko zaburzenia kubeczków smakowych, ale również powodujemy jednoczesne wydzielanie wątroby i trzustki, a tymczasem trzustka ma wydzielać pierwsza, a wątroba druga. …”
– Dr Jadwiga Kempisty – Leczenie Żywieniem – http://www.leczeniezywieniem.pl/#!ksiazka/ci3f
Poeksperymentujcie więc z wyeliminowaniem obu tych dodatków, a jeśli się nie da, to przynajmniej jednego z nich.
Pozdrawiam..
Jest to kwestia sporna dla dietetyków i kucharzy, więc każdy zrobi tak jak uważa. W przepisie tym można przecież pominąć cukier.
Nawet w słonych wypiekach jego dodatek sprawia, że spulchnia i podnosi ciasto, więc nie uważam, aby SZCZYPTA cukru była tutaj zbrodnią.
Nie zgadzam się jednak z teorią o wykluczaniu, jeśli chodzi o walory smakowe. Dodatek soli i cukru w odpowiedniej proporcji powoduje harmonię smaków lub podkreśla w ciekawy sposób jeden z nich. Dlatego w cukiernictwie przygotowuje się np. słony karmel.
Dziękuję za komentarz, pozdrawiam.
czemu ja nie mam zakwasu, czeeeemu :<
Czas wyhodować swój własny! https://smakowitychleb.pl/zakwas-zytni-krok-po-kroku/
Albo skorzystać z Zakwasowej Mapy Polski http://zakwasowamapapolski.blogspot.com/ 🙂