Newsletter
Dziękujemy za rejestrację w newsletterze.
Wkrótce otrzymasz od nas pierwsze wiadomości
Podany email już istnieje w naszej bazie.
ZAPISZ SIĘ DO NEWSLETTERA
Nie umknie Ci już żaden ciekawy przepis! Nasz smakowity newsletter
to regularna porcja wpisów z bloga, które zaspokoją Twój głód
kulinarnych inspiracji. Wystarczy, że podasz swoje imię i adres e-mail:
Podaj prawidłowy adres email.
Podaj swoje imię.
Akceptacja regulaminu jest obowiązkowa
Zgoda na przetwarzania danych jest obowiązkowa
Trwa zapisywanie...
Kulinarne podróże dookoła świata: Hiszpania

Czy jest pyszniejszy temat do rozmowy niż chleb? :) W Polsce wyjątkowo emocjonalnie podchodzimy do tego produktu, a i nierzadko wypowiadamy się o chlebie w sposób pieszczotliwy – na przykład „chlebuś”, czy „chlebek”. W wielu domach wciąż istnieje tradycja znaczenia na chlebie krzyża przed pokrojeniem.

W Hiszpanii również panuje ogólna miłość do chleba :) Jest on spożywany prawie do każdego posiłku. Nawet jedzenie dań z ryżem, ziemniakami lub makaronem nie może obejść się bez towarzystwa chleba. Hiszpanie zajadają się chlebem - bagietką, zwaną potocznie „pan” (chleb). W Hiszpanii nierzadko można natknąć się na Hiszpana jedzącego kawałek bułki, praktycznie bez dodatków :)

Chleb jest na tyle silnie obecny w kulturze hiszpańskiej, że dorobił się wielu wyrażeń z nim związanych, takich jak np. „Más largo que un día sin pan”, co znaczy tyle, co „dłuższy niż dzień bez chleba”. Zwrot ten używany jest szczególnie, gdy coś nam się strasznie dłuży. Takie momenty przeżywa się równie boleśnie jak „dzień bez chleba”, wydaje się, jakby czas stał w miejscu. Powiedzenie zapewne wzięło się z czasów biedy i głodu, a dzień w którym zabrakło nawet tak podstawowego pożywienia jak chleb musiał być nieznośnie trudny i długi. To pewnie również przez pamięć o biednych czasach, Hiszpanie tak chętnie posiłkują się chlebem i wybierają ostatnią kropelkę sosu, który pozostał na dnie talerza. Tym właśnie akcentem kończą swój posiłek, a my - naszą opowieść :)

Czy planujecie w tym roku podróż do Hiszpanii? :)

Wasze komentarze:

Napisz komentarz:

Oceń przepis:

Subscribe to our newsletter

FreshMail.pl