Newsletter
Dziękujemy za rejestrację w newsletterze.
Wkrótce otrzymasz od nas pierwsze wiadomości
Podany email już istnieje w naszej bazie.
ZAPISZ SIĘ DO NEWSLETTERA
Nie umknie Ci już żaden ciekawy przepis! Nasz smakowity newsletter
to regularna porcja wpisów z bloga, które zaspokoją Twój głód
kulinarnych inspiracji. Wystarczy, że podasz swoje imię i adres e-mail:
Podaj prawidłowy adres email.
Podaj swoje imię.
Akceptacja regulaminu jest obowiązkowa
Zgoda na przetwarzania danych jest obowiązkowa
Trwa zapisywanie...
Kromka kromce nierówna, czyli czym różni się pita od chlebków naan?

Na całym świecie istnieje mnóstwo różnych odmian pieczywa, a łączy je jedno - każde z nich jest przepyszne!Czym zatem się różnią? Dzisiaj przyjrzymy się chlebkowi pita oraz chlebkom naan. Pierwszy z nich popularny w basenie morza śródziemnego i krajach bliskiego wschodu, natomiast drugi jest nieodzownym dodatkiem wielu dań w Azji Środkowej.

Pita prawdopodobnie pochodzi z Grecji, a swoją nazwę zawdzięcza greckiemu słowu, które oznacza “płaski” :) Jak już pewnie wiecie, są to okrągłe, płaskie placki z charakterystyczną “kieszonką”, która tworzy się podczas wypiekania - ta kieszonka idealnie nadaje się do wypełnienia jej dodatkami :) Najsmaczniejsze pity to te wypiekane tradycyjnie nad ogniem, ale my proponujemy upiec je w domowym piekarniku :)

Natomiast chlebki naan pochodzą z Indii. Są to placki drożdżowe, wypiekane w specjalnych piecach tandoor, zrobionych z gliny. W takim piecu temperatura bardzo szybko wzrasta, więc chlebek naan piecze się zaledwie kilka minut :) Tradycyjnie chlebki naan podaje się do dań indyjskich, ale uważamy, że jako przekąska zastępująca kanapkę również mogą sprawdzić się bardzo dobrze :)

Próbowaliście piec je sami w domu? :)

Wasze komentarze:

Napisz komentarz:

Oceń przepis:

Subscribe to our newsletter

FreshMail.pl