Kromka kromce nierówna, czyli czym różni się pita od chlebków naan?

Na całym świecie istnieje mnóstwo różnych odmian pieczywa, a łączy je jedno - każde z nich jest przepyszne!Czym zatem się różnią? Dzisiaj przyjrzymy się chlebkowi pita oraz chlebkom naan. Pierwszy z nich popularny w basenie morza śródziemnego i krajach bliskiego wschodu, natomiast drugi jest nieodzownym dodatkiem wielu dań w Azji Środkowej.

Pita prawdopodobnie pochodzi z Grecji, a swoją nazwę zawdzięcza greckiemu słowu, które oznacza “płaski” :) Jak już pewnie wiecie, są to okrągłe, płaskie placki z charakterystyczną “kieszonką”, która tworzy się podczas wypiekania - ta kieszonka idealnie nadaje się do wypełnienia jej dodatkami :) Najsmaczniejsze pity to te wypiekane tradycyjnie nad ogniem, ale my proponujemy upiec je w domowym piekarniku :)

Natomiast chlebki naan pochodzą z Indii. Są to placki drożdżowe, wypiekane w specjalnych piecach tandoor, zrobionych z gliny. W takim piecu temperatura bardzo szybko wzrasta, więc chlebek naan piecze się zaledwie kilka minut :) Tradycyjnie chlebki naan podaje się do dań indyjskich, ale uważamy, że jako przekąska zastępująca kanapkę również mogą sprawdzić się bardzo dobrze :)

Próbowaliście piec je sami w domu? :)

Wasze komentarze:

Napisz komentarz:

Oceń przepis: