Newsletter
Dziękujemy za rejestrację w newsletterze.
Wkrótce otrzymasz od nas pierwsze wiadomości
Podany email już istnieje w naszej bazie.
ZAPISZ SIĘ DO NEWSLETTERA
Nie umknie Ci już żaden ciekawy przepis! Nasz smakowity newsletter
to regularna porcja wpisów z bloga, które zaspokoją Twój głód
kulinarnych inspiracji. Wystarczy, że podasz swoje imię i adres e-mail:
Podaj prawidłowy adres email.
Podaj swoje imię.
Akceptacja regulaminu jest obowiązkowa
Zgoda na przetwarzania danych jest obowiązkowa
Trwa zapisywanie...
Ciabatta i focaccia – czym się różnią?

Dzisiaj porównamy dwa smakowite i pyszne rodzaje pieczywa pochodzące z Włoch :) Każde z nich z pewnością ma swoich zwolenników i słusznie, bo oba są pyszne. Ale czy wiecie czym się różnią i skąd wzięły się ich nazwy?

Ciabatta to biały chleb, który w całości składa się z drożdży i mąki pszennej. Po włosku nazwa ciabatta oznacza „kapeć”, co pasuje do kształtu bochenka – jest on wydłużony i płaski. Ciabatta jest najczęściej używana do kanapek.

Focaccia to rodzaj pieczywa, które jest podstawą pizzy i tak jak pizza składa się z drożdzy. Różni się tym, że nie dodaje się do niego sera, ani pomidorowego sosu. Podawane jest jako przystawka przed głównym posiłkiem, do zaspokojenia pierwszego głodu. Zazwyczaj bez dodatków :) Nazwa pochodzi od słowa focus, które z łaciny oznacza ogień.

Które z nich jest Waszym ulubionym? Próbowaliście upiec focaccię lub ciabattę samemu w domu? :)

Wasze komentarze:

Napisz komentarz:

Oceń przepis:

Subscribe to our newsletter

FreshMail.pl