Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie
1. Pomieszaj ze sobą w misce mąkę, drożdże, sól i cukier. Powoli zacznij dolewać oliwę, następnie wodę i zagniatać ciasto. Gdy ciasto osiągnie jednolitą, elastyczną konsystencję zagniataj intensywnie jeszcze przez 5 minut.
pierwsze wyrastanie
90 min
pierwsze wyrastanie
2. Miskę wyłóż folią do żywności, posyp w środku mąką, umieść w niej ciasto i przykryj kolejną warstwą folii. Odłóż w ciepłe miejsce (na przykład niedaleko rozgrzanego palnika) aż ciasto podwoi objętość (powinno to zająć ok. 1,5 godziny).
drugie wyrastanie
45 min
drugie wyrastanie
3. Wyjmij ciasto z miski i uformuj z niego warkocze (jak na zdjęciu poniżej), każdą \"odnogę\" warkocza smarując z dwóch stron pesto. Warkocze połóż na wyłożoną papierem do pieczenia blachę , przykryj folia aluminiową i odłóż do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na dodatkowe 45 minut.
pieczenie
25 min
pieczenie
4. Rozgrzej piekarnik do 220 stopni. Piecz warkocze aż zbrązowieją, a włożona w nie wykałaczka po wyjęciu będzie sucha, bez śladów przylepionego do niej ciasta.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej