Przepis

przygotowywanie zaczynu
10 min
przygotowywanie zaczynu
1. Drożdże rozkruszamy, dodajemy cukier i zalewamy letnim mlekiem (60 ml). Miseczkę odstawiamy na 10 minut.
wyrabianie
8 min
wyrabianie
2. Do dużej misy przesiewamy mąkę z kakao, dodajemy sól. Robimy w środku mąki wgłębienie i wlewamy zaczyn. Drewnianą łyżką zasypujemy mąką zaczyn i powoli łączymy składniki. Wlewamy resztę letniego mleka i wyrabiamy ciasto przez 4 minut. Następnie dodajemy roztopione, ostudzone masło i miód wyrabiając ciasto przez kolejne 4 minuty. Na koniec dodajemy rodzynki (wcześniej można je zalać wrzątkiem i odsączyć) oraz posiekany migdały.
pierwsze wyrastanie
60 min
pierwsze wyrastanie
3. Przekładamy do misy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę.
drugie wyrastanie
30 min
drugie wyrastanie
4. Blat podsypujemy mąką, wykładamy ciasto i formujemy chlebek (kształt widoczny na zdjęciu). Blachę do pieczenia wykładamy pergaminem, który smarujemy odrobiną masła. Jajko rozbełtujemy z łyżką jogurtu naturalnego, masą smarujemy wierch ciasta, dodatkowo posypując płatkami migdałowymi. Chlebek przekładamy na blachę, przykrywamy i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce.
pieczenie
40 min
pieczenie
5. Chlebek turecki pieczemy w 180 stopniach, przez 40 minut. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej