Chlebek turecki

chleb turecki

Jeśli lubicie słodkie pieczywo to ten wypiek przypadnie Wam do gustu.

Ciemny chlebek turecki przypomina trochę ciasto, nie jest jednak przesadnie słodki, ponieważ dodałam do niego jedynie 2 łyżki cukru trzcinowego i łyżkę miodu. Jego ciemny kolor zawdzięczamy dodatkowi kakao, a cały smak podkreślają posiekane orzechy, rodzynki i płatki migdałowe.

Jest naprawdę smakowity! Świetnie smakuje lekko podgrzany w formie tostów, jako dodatek do kawy podczas śniadania do łóżka :)


Chlebek turecki
Autor: 
Czas przygotowania: 
Czas pieczenia: 
Całkowity czas: 

 

Składniki
  • 250 g mąki pszennej typ 550
  • 25 g świeżych drożdży
  • 2 łyżki trzcinowego cukru
  • 2 łyżki kakao
  • łyżka miodu
  • 170 ml mleka 1,5 %
  • 25 g roztopionego masła
  • łyżeczka soli
  • garść rodzynek
  • garść migdałów
  • jajko + łyżka jogurtu naturalnego
  • garść płatków migdałowych

Instrukcja
  1. Drożdże rozkruszamy, dodajemy cukier i zalewamy letnim mlekiem (60 ml). Miseczkę odstawiamy na 10 minut.
  2. Do dużej misy przesiewamy mąkę z kakao, dodajemy sól. Robimy w środku mąki wgłębienie i wlewamy zaczyn. Drewnianą łyżką zasypujemy mąką zaczyn i powoli łączymy składniki. Wlewamy resztę letniego mleka i wyrabiamy ciasto przez 5 minut. Następnie dodajemy roztopione, ostudzone masło i miód wyrabiając ciasto przez kolejne 4 minuty. Na koniec dodajemy rodzynki (wcześniej można je zalać wrzątkiem i odsączyć) oraz posiekany migdały. Wyrabiamy ciasto jeszcze przez 2-3 minuty, po czym przekładamy do misy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę.
  3. Blat podsypujemy mąką, wykładamy ciasto i formujemy chlebek (kształt widoczny na zdjęciu). Blachę do pieczenia wykładamy pergaminem, który smarujemy odrobiną masła. Jajko rozbełtujemy z łyżką jogurtu naturalnego, masą smarujemy wierch ciasta, dodatkowo posypując płatkami migdałowymi. Chlebek przekładamy na blachę, przykrywamy i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce.
  4. Chlebek turecki pieczemy w 180 stopniach, przez 40 minut. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy.

Newsletter

Zostaw swój adres e-mail - bezpłatnie powiadomimy Cię o nowych, chlebowych postach!

Jeszcze nie ma komentarzy. Skomentujesz?

Zostaw komentarz

Ocena: