Chlebek kukurydziany zawsze nieodłącznie kojarzył mi się ze Stanami Zjednoczonymi, gdyż w wieli czytanych przeze mnie książkach z tamtego rejonu bohaterowie  ciągle się nim zajadali. Ja w tym czasie zastanawiałam się, jak on smakuje.  Jakiś czas temu było mi dane go posmakować w wersji wytrawnej, chociaż z pewnością niedługo wypróbuję też wersję słodką.

Wykonanie jest bardzo proste, nie wymaga leżakowania, ze względu na brak drożdży (chlebek rośnie na proszku do pieczenia), a kolor po prostu poraża :)

 Chlebek kukurydziany
  • 3 jajka
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 150 g mąki pszennej
  • 130 g mąki kukurydzianej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 60 g masła
  • 1,5 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 180 g  jogurtu naturalnego
  • 150 ml mleka
1. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Roztop masło i odłóż do ostygnięcia.2. W dwóch oddzielnych miseczkach rozdziel żółtka i białka. Do białek dodaj sól i ubij na sztywną masę.  W dużej misce pomieszaj mąki, proszek do pieczenia, cukier i kurkumę. Dodaj do nich żółtka i zacznij miksować. Powoli dodaj wystudzone masło i dalej miksuj. Dodaj jogurt i mleko cały czas miksując. Gdy masa jest jednolita, dodaj ubite białka i wmieszaj je łyżką (nie miksuj, aby nie opadły).3. Przygotuj długą prostokątną formę (ok. 25 cm). Namocz papier do pieczenia i wyłóż nim formę. Wlej masę, wyrównaj i piecz przez ok. 30 minut, do suchego patyczka (wykałaczkę wkładamy w chleb i jeśli nie przykleiły się do niej kawałki chleba, oznacza to, że jest gotowy; jeśli się przykleiły, należy go dodatkowo dopiec).ŚliwkaZapisz
podpis Tosi
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen