Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie
1. Mleko kokosowe podgrzewamy w rondelku. Powinno być letnie, lecz nie gorące. Mąkę przesiewamy do misy,mieszamy z drożdżami, cukrem, solą i wiórkami kokosowymi. Wyrabiamy ciasto ręcznie lub mikserem, powoli wlewając mleko kokosowe. Wyrabiamy łącznie kilka minut, aż ciasto będzie mocno elastyczne, odstające od ręki.
pierwsze wyrastanie
60 min
pierwsze wyrastanie
2. Przekładamy do misy wysmarowanej masłem i przykrywamy folią aluminiową lub ściereczką. Stawiamy w ciepłym miejscu na godzinę.
drugie wyrastanie
45 min
drugie wyrastanie
3. Wyrośnięte ciasto wyrabiamy dwie minuty i formujemy okrągły bochenek. Kładziemy na blaszkę wyłożoną pergaminem i przykrywamy ściereczką. Zostawiamy w cieple na 45 minut.
pieczenie
35 min
pieczenie
4. Chlebek nacinamy na środku ostrym nożem (można pominąć). Wkładamy do rozgrzanego piekarnika do temperatury 200 stopni. Pieczemy 25 minut, następnie zmniejszamy do 180 i dopiekamy 10 minut, aż skórka będzie rumiana. Wyciągamy z piekarnika i studzimy na kuchennej kratce.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej