Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1. Mąkę mieszamy z drożdżami, dodajemy sól. Wlewamy oliwę i dwie łyżeczki miodu. Wodę gotujemy, aby jej temperatura wynosiła ok. 35-40 stopni (ma być letnia). Składniki na chleb wyrabiamy, powoli wlewając letnią wodę. Ciasto wyrabiamy przez 10 minut.
wyrastanie
wyrastanie
2. Misę z ciastem przykrywamy ściereczką i zanosimy w ciepłe miejsce na godzinę. Po podwojeniu objętości wyciągamy ciasto z miski, będzie ono lepiące, dlatego podsypujemy dłonie mąką. Formę keksówkę (o wymiarach 12 cm x 22 cm) smarujemy odrobiną tłuszczu i przekładamy do niej wyrobione ciasto. Dłonie zwilżamy wodą i wyrównujemy wierzch ciasta chlebowego, posypujemy solą gruboziarnistą lekko ją dociskając. Keksówkę przykrywamy ściereczką i zanosimy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
pieczenie
pieczenie
3. Po godzinie nagrzewamy piekarnik do 220 stopni i pieczemy chleb przez 30 minut. Wyciągamy z piekarnika, obkrawamy boki formy i wyjmujemy chleb. Studzimy.
Smakowita
Ocena czytelników: 4.17 z 12 ocen
Czas całkowity: 2 godz
Czas wyrastania: 1 godz 30 min
Czas wypieku: 30 min