Dawno nie piekłam czystego żytniego chleba bez dodatku innych mąk, dlatego dokarmiłam wieczorem zakwas, a rano zabrałam się za przygotowywanie ciasta. Do klasycznego ciasta chlebowego postanowiłam jednak dodać śliwki. Pewnie każdy z Was miał kiedyś okazję jeść chleb z suszonymi śliwkami, tym razem jednak zdecydowałam, że wykorzystam sezon i użyję świeżych śliwek. Wyszło pysznie, zdrowo i śliwkowo :) chleb żytni na zakwasie ze śliwkamichleb żytni na zakwasie ze śliwkamichleb żytni na zakwasie ze śliwkamichleb żytni na zakwasie ze śliwkami5
Chleb żytni na zakwasie ze śliwkami
Autor: 
Czas przygotowania: 
Czas pieczenia: 
Calkowity czas: 
Porcje: 1
 
Skladniki
  • 150 g aktywnego zakwasu żytniego
  • 550 g mąki żytniej jasnej typ 720
  • 250 g śliwek obranych z pestek
  • 400 ml letniej wody
  • łyżeczka soli
Instrukcja
  1. Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy zakwas i sól. Śliwki pozbawiamy pestek i kroimy w kostkę, dodajemy do suchych składników.
  2. Powoli wlewamy letnią wodę i mieszamy krótko ciasto do połączenia składników.
  3. Formę keksówkę (12x24cm) wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy tłuszczem i posypujemy wybranymi płatkami.
  4. Przekładamy ciasto do formy, wierzch wyrównujemy, przykrywamy ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu na 4 godziny.
  5. Podrośnięte ciasto skrapiamy zimną wodą, posypujemy płatkami (ewentualnie) i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika.
  6. Pieczemy przez 20 minut w 220 stopniach, następnie ustawiamy pieczenie góra-dół, zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy przez kolejnych 20 minut.
  7. Upieczony chleb wyciągamy z formy i studzimy na kratce.
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen