Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie

1. Mąkę pszenną wsypujemy do misy, dodajemy zakwas żytni, chrzan, olej i sól. Wlewamy powoli letnią wodę i wyrabiamy ciasto przez kilka minut, aż osiągnie formę elastycznej kuli.

pierwsze wyrastanie
120 min
pierwsze wyrastanie

2. Wyrobione ciasto na chleb do żurku zostawiamy pod przykryciem na 2 h.

formowanie
5 min
formowanie

3. Podrośnięte ciasto na chleb do żurku przekładamy na oprószony mąką blat.

drugie wyrastanie
120 min
drugie wyrastanie

4. Ciasto na chleb do żurku podsypujemy mąką, aby się nie kleiło i dzielimy na 3 części - z każdej odkrawamy po kawałeczku. Formujemy kule, które umieszczamy w miseczkach (wielkości do zupy) wyłożonych ściereczką i posypanych mąką. Przykrywamy na kolejne 2 h. Pozostałe kawałeczki ciasta łączymy w jedną małą kulkę i zostawiamy w miseczce/szklance pod przykryciem.

formowanie
10 min
formowanie

5. Wyrośnięte chleby do żurku przerzucamy na blachę albo papier do pieczenia, odwracając miski dnem do góry. Wierzch chlebów dekorujemy kuleczkami ulepionymi z pozostałego ciasta. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 240 stopni.

pieczenie
35 min
pieczenie

6. Chleby do żurku pieczemy przez 10 minut w 240 stopniach, następnie zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i dopiekamy jeszcze przez 20-25 minut. Studzimy na kuchennej kratce. Kroimy dopiero wystydzony chleb do żurku.

Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Rrzepak
Ziarna rzepaku
Rzepak to jedna z najważniejszych roślin oleistych występujących w Polsce. Dzięki swoim wartościom odżywczym oraz pochodzeniu nazywany jest oliwą Północy.
Dowiedz się więcej