Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1. Ugotowane ziemniaki odsączmy z wody i rozgniatamy tłuczkiem z łyżką oliwy. Ziemniaki łączymy z mąką, drożdżami, wędzoną papryką solą i letnią wodą. Wyrabiamy przez 3-4 minuty.
wyrastanie
wyrastanie
2. Formę okrągłą lub podłużną smarujemy oliwą i posypujemy bułką tartą. Przekładamy uformowaną kulę z ciasta do formy, wierzch posypujemy bułką tartą i przykrywamy ściereczką. Stawiamy w ciepłym miejscu na 2 godziny.
pieczenie
pieczenie
3. Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni, chleb pieczemy przez 25 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 200 i pieczemy jeszcze 12-15. Upieczony chleb wyciągamy z formy i studzimy na kuchennej kratce.
Smakowita
Ocena czytelników: 5 z 4 ocen
Czas całkowity: 2 godz 40 min
Czas wyrastania: 2 godz
Czas wypieku: 40 min