Przepis

przygotowywanie składników
30 min
przygotowywanie składników
1. Batat (słodki ziemniak) obieramy i gotujemy w osolonej wodzie, aż będzie miękki lub pieczemy w 200 stopniach, aż będzie miękki. Następnie miksujemy go blednerem na gładkie puree.
wyrabianie
6 min
wyrabianie
2. Mąkę przesiewamy do misy, dodajemy zakwas, sól i słodką paprykę. Stopniowo dodajemy jeszcze letnie puree ziemniaczane, oliwę oraz letnią wodę i wyrabiamy ciasto. Po ok. 6 minutach wyrabiania przekładamy je do formy.
wyrastanie
240 min
wyrastanie
3. Formę keksówkę smarujemy wcześniej oliwą i wykładamy papierem do pieczenia. Wierzch ciasta w formie wyrównujemy wilgotną od wody dłonią. Keksówkę przykrywamy ściereczką lub folią spożywczą i stawiamy w ciepłym miejscu na 4 godziny.
pieczenie
40 min
pieczenie
4. Wierzch wyrośniętego ciasta smarujemy żółtkiem i posypujemy ziarnami. Chleb wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy 20 minut w 220 stopniach. Następnie zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy kolejne 20 minut. Upieczony chleb wyjmujemy z formy i studzimy na kuchennej kratce.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej