Przepis

przygotowywanie składników
50 min
przygotowywanie składników
1. Do miseczki wsyp siemię lniane i płatki owsiane. Zalej je 200 ml wrzątku, przykryj talerzykiem i odstaw na 5 minut, aby spęczniały. Ostudź.
wyrabianie
5 min
wyrabianie
2. Do dużej miski wsyp wszystkie składniki oprócz wody łącznie z wystudzonym siemieniem lnianym i płatkami owsianymi. Powoli dolewaj wodę i powoli zagniataj ciasto. Zagniataj i powoli dolewaj aż osiągnie lekko lepką konsystencję. Zagniataj dalej, a jeśli ciasto będzie się zbyt mocno lepić, podsypuj je mąką. Zagniataj co najmniej 5 minut, ale kilka minut więcej jest pożądane.
wyrastanie
480 min
wyrastanie
3. Natłuść formę o długości ok 25 cm. Obsyp ją w środku otrębami na każdej ściance, aby chleb się nie przykleił. Umieść ciasto w formie, lekko uklep, przykryj folią aluminiową i odstaw w ciepłe miejsce na noc (co najmniej 8 godzin).
pieczenie
40 min
pieczenie
4. Przed upływem czasu wyrastania nagrzej piekarnik do 200 stopni. wstaw chleb do nagrzanego piekarnika i piecz ok. 40 minut. Wyjmij go z formy i ostudź na kratce z piekarnika.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej