Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie
1. Upraż sezam. Wysyp go na suchą patelnię (nie wysmarowaną tłuszczem) i na średnim ogniu podgrzewaj cały czas mieszając, aż ziarenka zrobią się brązowe. W misce połącz mąkę, sól, cukier i drożdże. Wsyp lekko ostudzony sezam. Zacznij powoli dolewać ciepłą wodą i zagniatać ciasto. Zagniataj i dolewaj aż ciasto osiągnie jednolitą elastyczną konsystencję, nieco przypominającą ciepłą plastelinę, Jeśli zdarzy Ci się dolać za dużo wody i ciasto jest zbyt lepkie, dosyp jeszcze odrobinę mąki, aby nabrało elastyczności.
wyrastanie
90 min
wyrastanie
2. Z ciasta uformuj okrągły bochenek i lekko go uklep tworząc płaską podstawę. Wsadź bochenek do wyłożonej papierem do pieczenia blachy/naczynia żaroodpornego i przykryj całość folią aluminiową, zostawiając trochę przestrzeni u góry, aby ciasto mogło urosnąć. Odłóż w ciepłe miejsce, na przykład niedaleko lekko rozgrzanego palnika. Daj ciastu podwoić objętość, powinno to potrwać 1,5 h.
pieczenie
30 min
pieczenie
3. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Piecz chleb przez ok. 30 minut aż zbrązowieje, a po wsadzeniu w niego wykałaczki, nie przyklei się do niej ciasto ze środka.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej