Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie

1. Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy serek wiejski, zakwas i sól. Wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto mikserem 5 minut.

pierwsze wyrastanie
120 min
pierwsze wyrastanie

2. Zostawiamy je w misie pod przykryciem na 2 godziny. W trakcie wyrastania chleb przekładamy 2-3 razy co 30 minut, składamy i znów odstawiamy do wyrośnięcia.

drugie wyrastanie
120 min
drugie wyrastanie

3. Formujemy podłużny bochenek na blacie oprószonym mąką. Wykładamy wiklinowy koszyk ściereczką lub posypujemy go mąką. Przekładamy do środka uformowany bochenek złączeniem ku górze i przykrywamy na 2 godziny.

pieczenie
37 min
pieczenie

4. Piekarnik rozgrzewamy do 230 stopni z termoobiegiem. Ścianki spryskujemy wodą. Koszyk odwracamy dnem do góry i przerzucamy chleb na blachę. Wkładamy do piekarnika na 15 minut. Następnie wyłączamy termoobieg, ustawiamy pieczenie góra-dół i temperaturę 200 stopni, chleb pieczemy jeszcze 20-30 minut (do momentu, gdy będzie ładnie wypieczony). Upieczony chleb studzimy na kuchennej kratce.

Smakowita Owsiana
Wyobraź sobie delikatny smak owsa, idealnie kremową konsystencję i moc odżywczych ziaren.
Więcej o tym wariancie
Owies
Owies
Ziarno owsa jest bogate w wartości odżywcze – idealnie uzupełnia zdrową i zróżnicowaną dietę. Owies jest stosowany do produkcji popularnych wegańskich napojów roślinnych.
Dowiedz się więcej