Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie
1. Mąkę mieszamy w misce z solą, cukrem oraz drożdżami. Gruszkę obieramy i kroimy w kostkę. Sery kroimy w drobną kostkę. Wszystkie składniki dodajemy do suchych składników. Stopniowo zaczynamy wlewać wodę i wyrabiać ciasto na chleb. Zagniatamy lub wyrabiamy mikserem kilka minut. Ciasto będzie dosyć lepkie, nie należy się tym przejmować. Zostawiamy je w misie i przykrywamy ściereczką lub folią spożywczą.
wyrastanie
60 min
wyrastanie
2. Zostawiamy w ciepłym miejscy na godzinę.
drugie wyrastanie
30 min
drugie wyrastanie
3. Ciasto wyciągamy z miski, przekładamy na blat i podsypujemy mąką, wyrabiamy dwie minuty, tak aby osiągnąć formę kuli. Ukształtowaną kulę kładziemy złączeniem ku dołowi, na pergaminie lub folii aluminiowej. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na pół godziny.
pieczenie
35 min
pieczenie
4. Rozgrzewamy piekarnik do 220 stopni. Chleb pieczemy przez 30 minut, następnie zmniejszamy do 200 stopni i dopiekamy jeszcze kilka minut.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej