Przepis

wyrabianie
wyrabianie
1. Rozpocznij od ugotowania ryżu. Ugotuj go zgodnie z instrukcją na opakowaniu - następnie wysyp do miski i odstaw do wystygnięcia. Pomieszaj ze sobą w misce mąkę pszenną, sól i suszone drożdże instant. Dodaj ugotowany i wystudzony ryż. Stopniowo zacznij wlewać ciepłą wodę i zagniatać ciasto. Zagniataj aż uzyskasz jednolitą, elastyczną konsystencję, przypominającą ciepłą plastelinę. W zależności od stopnia ugotowania ryżu - ilość wody może się lekko różnić. Ciasto na tym etapie nie powinno być nadmiernie luźne.
pierwsze wyrastanie
90 min
pierwsze wyrastanie
2. Dobrze wyrobione ciasto na chleb z ryżem przykryj ściereczką i odstaw w temperaturze pokojowej do wyrośnięcia na około 1h lub do podwojenia objętości.
drugie wyrastanie
45 min
drugie wyrastanie
3. Wyrośnięte ciasto przełóż na blat kuchenny, lekko oprószony mąką i uformuj bochenek o dowolnym kształcie. Na tym etapie najlepiej jest włożyć ciasto do koszyka do wyrastania chleba lub użyć dużego durszlaka lub miski wyłożonej czystą ściereczką. Chleb z ryżem zachowa wówczas ładny kształt. Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na około 45 minut.
nacinanie
nacinanie
4. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 230 stopniC. Wyrośnięty bochenek chleba z ryżem wykładamy na blachę i nacinamy wg uznania ostrym nożem lub żyletką.
pieczenie
pieczenie
5. Chleb z ryżem pieczemy w 230 stopniach C przez około 15 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 200 stopni C i dopiekamy chleb przez kolejne 15-20 minut lub do uzyskania ładnie rumianej skórki. Studzimy na kratce.
Smakowita Owsiana
Wyobraź sobie delikatny smak owsa, idealnie kremową konsystencję i moc odżywczych ziaren.
Więcej o tym wariancie
Owies
Owies
Ziarno owsa jest bogate w wartości odżywcze – idealnie uzupełnia zdrową i zróżnicowaną dietę. Owies jest stosowany do produkcji popularnych wegańskich napojów roślinnych.
Dowiedz się więcej