Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie
1. Mąkę pszenną chlebową przesiewamy do misy i mieszamy z mąką razową. Robimy wgłębienie, dodajemy ugotowany i lekko ostudzony ryż oraz zakwas. Dodajemy również sól i cukier. Powoli wlewamy letnią wodę i zaczynamy wyrabiać ciasto (ręcznie lub mikserem). Po ok. 5 minutach zostawiamy lepkie ciasto w misie i przykrywamy je ściereczką lub folią spożywczą.
pierwsze wyrastanie
120 min
pierwsze wyrastanie
2. Misę stawiamy w ciepłym miejscu na 2 godziny.
drugie wyrastanie
240 min
drugie wyrastanie
3. Podrośnięte ciasto wykładamy na oprószony mąką blat. Chwilę zagniatamy ciasto, podsypując je odrobiną mąki, aby się nie kleiło. Ciasto przekładamy do koszyka do wyrastania chleba (podsypanego mąką lub wyłożonego ściereczką). Koszyk przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu bez przeciągów na 4 godziny.
pieczenie
40 min
pieczenie
4. Piekarnik rozgrzewamy z termoobiegiem do 250 stopni. Na dnie piekarnika umieszczamy miseczkę z wodą. Koszyk odwracamy dnem do góry i przerzucamy chleb na blachę. Ciasto nacinamy według fantazji i wkładamy do naparowanego piekarnika. Pieczemy 10 minut, następnie wyłączamy termoobieg, włączamy pieczenie góra-dół, zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i zostawiamy chleb na 30 minut. Upieczony bochenek chleba studzimy przed krojeniem.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej