Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie
1.Mąki mieszamy ze sobą i solą, dodajemy orzechy i pokrojone drobno daktyle. Powoli wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto przez 5 minut, aż będzie elastyczne.
pierwsze wyrastanie
120 min
pierwsze wyrastanie
2.Przekładamy je do misy, przykrywamy folią spożywczą lub ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu na 2 h.
drugie wyrastanie
120 min
drugie wyrastanie
3.Podrośnięte ciasto krótko wyrabiamy i formujemy podłużny lub okrągły bochenek, który przekładamy do wiklinowego koszyka. Koszyk wcześniej warto podsypać mąką lub wyłożyć ściereczką. Ciasto w koszyku przykrywamy, stawiamy w miejscu bez przeciągów na 2 h.
pieczenie
37 min
pieczenie
4.Piekarnik rozgrzewamy z termoobiegiem do 250 stopni. Na dnie stawiamy miseczkę z kostkami lodu. Na blachę wyłożoną pergaminem przerzucamy ciasto, odwracając koszyk dnem do góry. Ciasto można dodatkowo naciąć żyletką lub ostrym nożem. Chleb podpiekamy 10 minut, następnie ustawiamy pieczenie góra-dół i zmniejszamy temperaturę do 200 stopni. Chleb pieczemy przez 25-27 minut. Następnie studzimy na kuchennej kratce.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej