Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie
1. Mąkę przesiewamy i mieszamy z drożdżami. Dodajemy cukier i sól. Do misy z suchymi składnikami zaczynamy wlewać 150 ml letniej wody, wyrabiając ciasto. Gdy składniki połączą się ze sobą, dodajemy kapustę zasmażaną oraz pozostałą porcję wody. Dalej wyrabiamy ciasto. Po kilku minutach ciasto będzie dosyć gęste.
wyrastanie
120 min
wyrastanie
2. Formę keksówkę smarujemy oliwą/masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy ciasto do środka. Przykrywamy je ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu na 2 godziny.
pieczenie
35 min
pieczenie
3. Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni. Chleb pieczemy 10 minut, zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy jeszcze 30-35 minut. Upieczony chleb wyciągamy z formy i studzimy na kuchennej kratce.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej