Przepis

przygotowywanie zaczynu
240 min
przygotowywanie zaczynu
1. Pomieszaj ze sobą łyżką składniki na zaczyn. Przykryj folią aluminiową i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 4 godziny. Po upływie tego czasu zaczyn powinien się powiększyć i zacząć bąbelkować.
wyrabianie
5 min
wyrabianie
2. Kus kus zalej wrzątkiem zgodnie z instrukcjami na opakowaniu (ja zalałam nieco ponad jego wysokość). Odstaw, aby spęczniał i ostygł. Po upływie czasu wyrastania zaczynu wlej go do większej miski, dodaj resztę składników na ciasto właściwe poza wodą. Powoli dolewaj wodę i i zacznij zagniatać ciasto. Zagniataj aż będzie miało jednolitą konsystencję.
wyrastanie
360 min
wyrastanie
3. Prostokątną formę o długości 15 cm. wyłóż papierem do pieczenia. Wsadź ciasto do środka, uklep i odstaw przykryte materiałową szmatką w ciepłe miejsce na ok. 4-6 godzin. Ciasto powinno znacznie urosnąć.
pieczenie
35 min
pieczenie
4. Przed upływem czasu wyrastania rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Piecz ok. 35 minut aż ciasto zbrązowieje od góry. Odstaw do ostygnięcia na kratce od piekarnika. Krój po ostygnięciu.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej