Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie
1.Mąkę przesiewamy do misy i mieszamy z mieloną kawą, cukrem oraz solą. Dodajemy aktywny zakwas. Do świeżo zaparzonej kawy (u mnie z kawiarki), wlewamy letnią wodę. Kawowy napój zaczynamy powoli wlewać do misy z suchymi składnikami i wyrabiać ręką, łyżką lub ewentualnie mikserem.
wyrastanie
300 min
wyrastanie
2.Po kilku minutach wyrabiania ciasta, przekładamy je do formy. U mnie była to forma keksówka o wymiarach 12x22 cm. Formę wcześniej posmarowałam oliwą i wyłożyłam papierem do pieczenia. Wierzch ciasta w formie wyrównujemy zwilżoną ręką, przykrywamy czystą ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Ciasto powinno wyrastać ok. 4-5 godzin.
pieczenie
40 min
pieczenie
3.Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni. Chleb pieczemy przez 30 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy jeszcze 10 minut. Upieczony chleb przed krojeniem studzimy na kuchennej kratce.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej