Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie
1. Wszystkie składniki oprócz 150 g mąki pszennej zagnieć w misce lub na blacie. Powinno powstać jednolite, lekko klejące się ciasto.
wyrastanie
480 min
wyrastanie
2. Umieść ciasto w misce i odstaw na noc do wyrośnięcia (co najmniej 8 godzin).
drugie wyrastanie
240 min
drugie wyrastanie
3. Po upływie tego czasu dodaj 150 g i ponownie zagnieć ciasto. Ciasto tym razem powinno być bardziej elastyczne i mniej klejące. Kosz do wyrastania chleba wyłóż folią do żywności i obsyp mąką. Jeśli nie posiadasz kosza możesz użyć miseczki, którą też wyłóż folią do żywności i obsyp mąką. Chodzi po to, aby chleb pozostał okrągły, a nie rozrastał się na boki. Umieść w koszu/w misce chleb, uklep go i obsyp lekko mąką z góry i odstaw do wyrośnięcia na ok. 4 godziny.
pieczenie
40 min
pieczenie
4. Przed upływem czasu wyrastania ustaw temperaturę piekarnika na 250 stopni i wsadź do niego pozbawiony plastikowych części żeliwny garnek. Rozgrzewaj go co najmniej pół godziny. Po upływie tego czasu przetransportuj chleb na obsypaną mąką tackę (tak będzie łatwiej go zsunąć do garnka). Najlepiej po prostu przyłożyć z góry tackę i obrócić chleb do góry nogami, aby go łatwo przełożyć. Wyjmij garnek z piekarnika używając specjalnych rękawic (uwaga! będzie bardzo gorący!), zdejmij pokrywkę i zsuń chleb z tacki bezpośrednio do garnka. Przykryj garnek pokrywką i wstaw do piekarnika. Piecz ok. 30 minut z pokrywką, a po upływie tego czasu zdejmij pokrywkę i piecz jeszcze 10 minut. Wyjmij chleb z piekarnika, wyjmij go z garnka (wystarczy obrócić do góry nogami, chleb nie powinien przykleić się do garnka). Wystudź chleb na kratce od piekarnika, aby nie zaparzył się od dołu.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej