Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie
1. Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy drożdże, sól. Wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto kilka minut, aż będzie elastyczne.
wyrastanie
120 min
wyrastanie
2. Przekładamy je do keksówki (12x24cm) wyłożonej pergaminem i skropionej oliwą. Fasolki przycinamy na szerokość foremki i dekorujemy nimi wierzch przyszłego chleba. Całość przykrywamy i zostawiamy w ciepłym miejscu na 2 h.
pieczenie
40 min
pieczenie
3. Keksówkę wstawiamy do rozgrzanego piekarnika, chleb pieczemy w 200 stopniach 20 minut, następnie otwieramy piekarnik, skrapiamy z wierzchu oliwą bochenek i zmniejszamy temperaturę do 180 stopni. Pieczemy jeszcze 20 minut.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej