Przepis

wyrabianie
6 min
wyrabianie
1. Mąkę pszenną przesiewamy do misy i mieszamy z mąką razową. Dodajemy zakwas, sól oraz cukier. Jabłko/a obieramy i kroimy w drobną kosteczkę, wrzucamy do rondelka, zalewamy cydrem i podgrzewamy krótko, aż cydr będzie letni (lecz nie za gorący), a jabłko trochę zmięknie. Zaczynamy wyrabiać ciasto wlewając stopniowo cydry z kawałkami jabłka. Po minimum 6 minutach ręcznego (lub za pomocą miksera) wyrabiania
wyrastanie
240 min
wyrastanie
2. Formę keksówkę o wymiarach 10x22 cm smarujemy łyżką oliwy i obsypujemy płatkami owsianymi/bułką tartą. Przekładamy do formy ciasto, zwilżoną dłonią wyrównujemy wierzch. Przykrywamy formę czystą ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu, bez przeciągów na 4 godziny.
pieczenie
40 min
pieczenie
3. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Ciasto oprószamy z wierzchu mąką. Wkładamy formę z ciastem i pieczemy przez 40 minut. Upieczony chleb wyjmujemy z formy i studzimy na kuchennej kratce.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej