Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie
1.Kus kus zalej wrzątkiem kilka milimetrów nad jego wysokość. Przykryj talerzykiem i poczekaj aż spęcznieje. Ostudź. Połącz ze sobą w misce lub usyp na blacie mąkę, drożdże i sól. Dodaj kus kus, posiekaną chilli i powoli zacznij zagniatać chleb. Zagniataj i dolewaj wody aż ciasto uzyska jednolitą, odchodzącą od ręki konsystencję, a następnie jeszcze intensywnie przez 5 minut.
wyrastanie
90 min
wyrastanie
2. Włóż ciasto do miski, przykryj ją folia aluminiową i odstaw w ciepłe miejsce (na przykład niedaleko rozgrzanego kaloryfera) na ok. 1,5 godziny, aby ciasto podwoiło objętość.
drugie wyrastanie
60 min
drugie wyrastanie
3. Po upływie tego czasu wyjmij ciasto na obsypany mąką blat/stolnicę i uformuj z ciasta okrągły bochenek. Połóż go na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, przykryj materiałową szmatką i odstaw do ostygnięcia jeszcze na ok. 1 godzinę.
pieczenie
30 min
pieczenie
4.Przed upływem czasu wyrastania rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Wstaw bochenek i piecz przez ok. 30 minut, aż zbrązowieje z góry, a po wsadzeniu w niego drewnianego patyczka, nie przyklei się do niego ciasto. Daj bochenkowi ostygnąć.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej