Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie
1.Mąkę łączymy z otrębami, żurawiną, słonecznikiem i sezamem. Dodajemy cukier, sól i suszone drożdże, mieszamy. Podgrzewamy wodę, tak aby była letnia, lecz nie gorąca. Mikserem lub drewnianą łyżką wyrabiamy ciasto, stopniowo wlewając wodę. Gdy składniki się połączą dodajemy obrane i starte na grubej tarce jabłko. Dalej wyrabiamy ciasto jeszcze kilka minut.
pierwsze wyrastanie
60 min
pierwsze wyrastanie
2. Wyrobione ciasto będzie w miarę zbite, a przy tym lekko klejące. Misę przykrywamy lnianą ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu na godzinę.
drugie wyrastanie
60 min
drugie wyrastanie
3. Po godzinie ciasto powinno podwoić swoją objętość. Wyciągamy na blat oprószony mąką i zagniatamy ok. 2 minut. Ciasto formujemy w podłużny bochenek, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na kolejną godzinę.
pieczenie
35 min
pieczenie
4. Wyrośnięty chleb smarujemy rozbełtanym jajkiem, posypujemy ziarnami słonecznika i kładziemy na blachę wyłożoną pergaminem. Chleb pieczemy przez 25 minut w temperaturze 220 stopni, następnie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i dopiekamy jeszcze 5-10 minut (warto wbić patyczek, by sprawdzić czy chleb jest upieczony).
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej