Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie

1. Mąki wsypujemy do misy, dodajemy puree, zakwas, sól. Wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto 5 minut.

wyrastanie
180 min
wyrastanie

2. Elastyczne ciasto zostawiamy w misie pod przykryciem na 3 h.

drugie wyrastanie
90 min
drugie wyrastanie

3. Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat, podsypujemy mąką i formujemy okrągły bochenek. Umieszczamy go w wiklinowym koszyku wyłożonym ściereczką i posypanym mąką. Ciasto umieszczamy złączeniem ku górze i przykrywamy. Zostawiamy na 1,5 h.

przygotowanie do pieczenia
10 min
przygotowanie do pieczenia

4. Piekarnik rozgrzewamy z termoobiegiem do 250 stopni. Na dnie umieszczamy miseczkę ze stali nierdzewnej z kostkami lodu. Koszyk odwracamy dnem do góry i przerzucamy chleb na blachę.

pieczenie
36 min
pieczenie

5. Pieczemy 10 minut, następnie ustawiamy 200 stopni i dopiekamy jeszcze 26 minut.

Smakowita Maślany Smak
Smakowita maślany smak
A może masz ochotę na chrupiącą bagietkę? Smakowita maślany smak sprawi, że poczujesz moc przyjemności prosto z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej