Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie
1. Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy drożdże, olej i sól. W rondlu podgrzewamy mleko z wodą, aby był letni. Wlewamy do suchych składników i wyrabiamy kilka minut mikserem, aż otrzymamy elastyczne ciasto.
pierwsze wyrastanie
60 min
pierwsze wyrastanie
2. Zostawiamy je w misie i przykrywamy ściereczką na godzinę.
formowanie
2 min
formowanie
3. Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat, podsypujemy mąką i formujemy podłużny bochenek. Przekładamy go do wiklinowego koszyka wyłożonego ściereczką i posypanego mąką lub bezpośrednio na blasze.
drugie wyrastanie
30 min
drugie wyrastanie

4. Przykrywamy na 30 minut. Po 15 minutach przygotowujemy pastę, do mąki ryżowej dodajemy cukier, olej, sól i drożdże. Wlewamy letnią wodę i wyrabiamy na gładkie, gęste ciasto. W razie potrzeby (gdyby było zbyt lejące) dosypujemy mąki lub wlewamy wody (jeśli za suche). Pastę zostawiamy na 15 minut.

przygotowywanie wierzchu
20 min
przygotowywanie wierzchu

5. Ciasto z koszyka przerzucamy na blachę wyłożoną pergaminem, z wierzchu smarujemy je gęstą pastą, pokrywając całą powierzchnię. Zostawiamy na 5 minut.

pieczenie
30 min
pieczenie

6. Chleb pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 200 stopni przez 10 minut, następnie zmniejszamy do 190 stopni i pieczemy jeszcze 20 minut.

Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Owies
Owies
Ziarno owsa jest bogate w wartości odżywcze – idealnie uzupełnia zdrową i zróżnicowaną dietę. Owies jest stosowany do produkcji popularnych wegańskich napojów roślinnych.
Dowiedz się więcej