Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie
1. Mąkę przesiewamy do misy, mieszamy z mlekiem w proszku, drożdżami, cukrem i solą. Dodajemy dwie łyżki masła. W rondelku gotujemy mleko, powinno być letnie, lecz nie za gorące. Wlewamy je powoli i wyrabiamy składniki na zwarteciasto. Po kilku minutach wyrabiania dorzucamy ziarna słonecznika.
wyrastanie
90 min
wyrastanie
2. Ciasto przekładamy do formy keksówki wyłożonej pergaminem. Wierzch wyrównujemy i przykrywamy ściereczką na 1,5 h.
pieczenie
30 min
pieczenie
3. Chleb smarujemy z wierzchu białkiem i posypujemy słonecznikiem. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni, metodą góra-dół przez 20 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 190 stopni i dopiekamy jeszcze 10 minut.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej