Mmm, nie ma to jak dobre tosty! Myślę, że każdy się ze mną co do tego zgodzi.
Tosty francuskie prosto z patelni podawane z cynamonem i konfiturą z wiśni. Grzanki z piekarnika z mozzarellą, pomidorami, pesto bazyliowym, kaparami i cebulką. Albo zwykłe, z żółtym serem i ketchupem.
Problem z tostami jest jednak taki, że chleb tostowy kupiony w sklepie na dobrą sprawę nie powinien być w ogóle dopuszczony do sprzedaży. To nadmuchana wata, która po zgnieceniu nadaje się jedynie do wyrzucenia.
Dobry chleb polega na tym, że gdy popuka się palcem wskazującym pod jego spodem to wyda „głuchy dźwięk”, a gdy zgniecie się skórkę kromki powinna ona wrócić do swojego pierwotnego kształtu.
Taki właśnie jest domowy chleb tostowy z ziarnami i jeśli zrobicie z niego grzanki to przekonacie się o tym, że naprawdę smakuje jak powinien. Jest tylko zdrowszy od tego kupnego i bardziej zwarty.
W przepisie podałam mąkę pszenną, bo akurat taką miałam pod ręką w kuchni, ale polecam Wam także wersję z mąką pszenną pełnoziarnistą.
A podobny chlebek tostowy, ale bez dodatku ziaren i w trochę innych proporcjach pokazywałam Wam już kiedyś tutaj.
Wybierzcie ulubiony, a Wasze tosty nabiorą nowej jakości 🙂
Ten przepis był chyba modyfikowany z tego co widzę. Niestety w liście składników brakuje drożdży, za to jest mleko, którego nie ma w opisie przygotowania. Zamiast niego widnieje tam mleko w proszku. Dodatkowo w liście składników jest jajko, o którym nic nie wspomniano w opisie przygotowania (nie licząc wymienionego tu i tu białka).
Szkoda, żeby ten przepis się marnował przez takie błędy, bo na wstępie wyglądał zachęcająco.
Zajmę się moderacją tego przepisu w najbliższym czasie. Przepis nie był modyfikowany i to prawdopodobnie drobny problem techniczny. Składniki umknęły gdzieś przy zmianie szablonów. W międzyczasie zachęcam do wypróbowania innych przepisów na chleby tostowe, których u nas nie brakuje. Do każdego można dodać ulubione ziarna.
Czy dobrze widzę, że w składnikach nie są podane proporcje mleka w proszku i drożdży? 🙁
pyszny 🙂 tylko musialam dac wiec mąki tak ok 50 gr wiecej bo bardzo rzadkie bylo , niby do keksowki
ale nie wiem czy cos
Witam, chlebek wyszedł pyszny. Nie użyłem suchych drożdży ani mleka w proszku bo nie miałem. Zamiast tego wykorzystałem mleko płynne i drożdże w kostce te „babuni”. Masło natomiast rozpuściłem w rozgrzanym mleku. Chleb nie zdążył wylądować w tosterze bo został zjedzony normalnie 🙂 Aha, mąkę zastosowałem pełnoziarnistą z 3 zbóż. Mam pytanie do autorki. Czy zamiast masła można użyć margaryny?
Witam.
Bardzo się cieszę, że chleb wyszedł udany 🙂 Oczywiście można przy nim wykorzystywać świeże drożdże.
Myślę, że śmiało można tutaj użyć zamiast masła margaryny, chociaż w takim wypadku wyrobione ciasto może się odrobinę różnić konsystencją oraz smakiem. Proszę próbować i dać znać jak wyszło.
Serdeczne pozdrowienia.