Dzisiaj Tłusty Czwartek! Ile zjedliście pączków? Ja już ledwo oddycham:)
Tłusty Czwartek jednak nie musi oznaczać zjadania pączka za pączkiem. Można sobie pozwolić na inne słodycze, które normalnie sobie odpuszczamy, na przykład szarlotkę. Albo lepiej- chleb szarlotkę!
Ten chleb piekę już któryś raz i jest przepyszny. Moją „szarlotkę” tworzę z pokrojonych w kostkę jabłek, mielonych migdałów, miodu i przede wszystkim cynamonu. Smakuje wyśmienicie, nawet z wytrawnymi dodatkami!
Zakvas zytni mozna latwo przerobic na pszenny. Bierzemy troche zytniego zakwasu, wkladamy do czystego sloika i przez 2-3 dni dokarmiamy pszenna maka. W ten zposob uzyskujemy zakwas pszenny. Reszte zakwasu pszennego dalej dokarmiamy maka pszenna w celu utrzymania pszennego zakwasu. Nawet lepiej jest zrobic tak, niz probowac z maka pszenna od poczatku, bo bardzo ciezko jest zrobic taki zakwas. Z maka pszenna po prostu sie nie udaje.
Podpisuję się pod tym przepisem, jednak uważam, że również da się wyhodować zakwas pszenny od początku:) Pozdrawiam
Witam.Myślę i myślę i nic nie wymyślę…muszę zapytać.Czy można w tym i innych Waszych przepisach zastąpić zakwas pszenny żytnim?Czy to musi być pszenny i kropka?
Dzień dobry,
Teoretycznie można, jednak chleb już nie będzie taki sam. Zakwas żytni lubi się bardziej z mąką żytnią i raczej eksperymentowałabym w tę stronę (na przykład dodając podobne składniki jak do chleba „szarlotki”, ale zamieniając mąkę).
Polecam też nasze inne przepisy, w których używamy zakwasu żytniego, nie zakwasu pszennego. Pod tym linkiem można znaleźć niektóre bochenki przygotowywane na zakwasie żytnim: https://smakowitychleb.pl/kategoria/maka-zytnia/
Pozdrawiam,