Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie

1. Rozgrzewamy patelnię (bez tłuszczu), wrzucamy nasiona słonecznika i prażymy przez kilka minut, aż się zarumienią i pojawi się charakterystyczny zapach.

mieszanie składników
5 min
mieszanie składników

2. Mąki wsypujemy do misy, dodajemy prażony słonecznik, sól i aktywny zakwas.

wyrabianie
10 min
wyrabianie

3. Wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto ręką lub mikserem.

pierwsze wyrastanie
120 min
pierwsze wyrastanie

4. Gdy składniki się dobrze połączą, zostawiamy ciasto w misie i przykrywamy ściereczką na 2 godziny. Ciasto składamy 2-3 krotnie co 30 minut.

formowanie
10 min
formowanie

5. Po 2 godzinach wyrastania przekładamy ciasto na oprószony mąką blat, formujemy okrągły bochenek.

drugie wyrastanie
180 min
drugie wyrastanie

6. Chleb wkładamy do wyłożonego ściereczką i posypanego mąką wiklinowego koszyka. Przykrywamy na 2-3 godziny.

przygotowanie do pieczenia
5 min
przygotowanie do pieczenia

7. Piekarnik rozgrzewamy z termoobiegiem do 250 stopni, na dnie stawiamy miseczkę ze stali nierdzewnej z kostkami lodu. Przerzucamy wyrośnięte ciasto na blachę, nacinamy je i wkładamy do piekarnika.

pieczenie
40 min
pieczenie

8. Pieczemy chleb przez 15 minut. Następnie wyłączamy termoobieg, ustawiamy pieczenie góra-dół, nastawiamy temperaturę 200 stopni i pieczemy chleb jeszcze przez 20-25 minut. Upieczony chleb wyjmujemy z pieca i studzimy na kuchennej kratce.

Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Ziarna słonecznika
Ziarna słonecznika
Wyjątkowo smakowite ziarna o naturalnie orzechowym smaku, które dzięki prażeniu stają się bardziej intensywne.
Dowiedz się więcej