Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1. Rozgrzewamy patelnię (bez tłuszczu), wrzucamy nasiona słonecznika i prażymy przez kilka minut, aż się zarumienią i pojawi się charakterystyczny zapach. Mąki wsypujemy do misy, dodajemy prażony słonecznik, sól i aktywny zakwas. Wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto ręką lub mikserem.
pierwsze wyrastanie
pierwsze wyrastanie
2. Gdy składniki się dobrze połączą, zostawiamy ciasto w misie i przykrywamy ściereczką na 2 godziny.
drugie wyrastanie
drugie wyrastanie
3. W między czasie można ciasto krótko zagniatać co 30 minut, ale nie jest to koniecznie. Po 2 godzinach wyrastania przekładamy ciasto na oprószony mąką blat, formujemy okrągły bochenek i wkładamy go do wyłożonego ściereczką i posypanego mąką wiklinowego koszyka. Przykrywamy na 2-3 godziny.
pieczenie
pieczenie
4. Piekarnik rozgrzewamy z termoobiegiem do 250 stopni, na dnie stawiamy miseczkę ze stali nierdzewnej z kostkami lodu. Przerzucamy wyrośnięte ciasto na blachę, nacinamy je i wkładamy do piekarnika. Pieczemy przez 15 minut. Następnie wyłączamy termoobieg, ustawiamy pieczenie góra-dół, nastawiamy temperaturę 200 stopni i pieczemy chleb jeszcze przez 20-25 minut. Upieczony chleb wyjmujemy z pieca i studzimy na kuchennej kratce.
Smakowita
Ocena czytelników: 5 z 2 ocen
Czas całkowity: 5 godz 10 min
Czas wyrastania: 4 godz 30 min
Czas wypieku: 40 min