Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie
1. Połącz ze sobą wszystkie składniki oprócz masy makowej. Zagniataj aż stworzą jednolite, elastyczne ciasto. Jeśli lekko się klei, posyp je niewielką ilością mąki. Zagniataj kilka minut.
wyrastanie
60 min
wyrastanie
2. Zostaw ciasto do wyrośnięcia na godzinę.
formowanie
3 min
formowanie
3. Rozwałkuj ciasto na oprószonym mąką blatem na prostokąt o długości 30 centymetrów (lub długości twojej formy do pieczenia). Rozsmaruj na nim masę makową jak na zdjęciu.
drugie wyrastanie
60 min
drugie wyrastanie
4. Zwiń ciasto w rulon i umieść je w wyłożonej papierem do pieczenia 30-centymetrowej, prostokątnej foremce. Uklep ciasto w formie i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 2 godziny.
pieczenie
30 min
pieczenie
5. Przed upływem czasu wyrastania rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Umieść foremkę z piekarniku i piecz ok. 25 minut. Wyjmij z foremki, z papieru i ostudź na wyłożonej papierem do pieczenia kratce.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej