W dzisiejszych czasach prawie wszystko musi mieć oznaczony skład na opakowaniu. Niestety zwykle nie mamy takiej możliwości kupując chleb w piekarni, który po prostu pakujemy do papierowego, nieoznaczonego worka. Oczywiście zawsze można zapytać o to sprzedawcę, ale który z nich odpowie, że chleb napełniony jest sztucznymi zapychaczami i konserwantami? Coś mi mówi, że niewielu.

zdrowy chleb

Mimo tego, że staramy się wybierać chleby ciemniejsze (razowe) i z widocznymi ziarnami, bardzo często to tylko trik stosowany przez producentów, na przykład znane już od dawna dodawanie karmelu do ciasta, aby "oszukać" kolor. Aż strach pomyśleć, co możemy tam jeszcze znaleźć!

Mam na to receptę- wyrabianie chleba w domu. Podzieliłyśmy się z Wami na stronie już setkami przepisów, więc do dzieła!

zdrowy chleb

Ten chleb nazwałam "samo zdrowie", bo połączyłam wszystko co dla nas najlepsze. Przede wszystkim jest zrobiony wyłącznie na zakwasie- żytnim i pszennym, z których robimy dwa zaczyny i wyłączymy w jedną całość.Oprócz tego ma mnóstwo zdrowych dodatków- ziarna słonecznika, siemię lniane, pestki dyni, otręby i płatki owsiane. Samo zdrowie!:)

Chleb "Samo zdrowie"
Autor: 
Czas przygotowania: 
Czas pieczenia: 
Calkowity czas: 
Porcje: 1
 
Składniki
  • Zaczyn żytni:
  • 80 g aktywnego zakwasu żytniego
  • 160 g mąki żytniej typ 720
  • 150 ml ciepłej wody
  • 1 łyżeczka soli
  • Zaczyn pszenny:
  • 100 g aktywnego zakwasu pszennego
  • 200 g mąki pszennej chlebowej
  • 200 ml ciepłej wody
  • 1 łyżeczka soli
  • Ciasto właściwe:
  • cały zaczyn żytni
  • cały zaczyn pszenny
  • 150 g mąki żytniej typ 720
  • 180 g mąki pszennej chlebowej
  • 30 g ziaren słonecznika
  • 25 g siemienia lnianego
  • 20 g otrębów żytnich
  • 30 g pestek dyni
  • 40 g płatków owsianych
Instrukcja
  1. W dwóch oddzielnych miseczkach zrób zaczyn pszenny i zaczyn żytni. Po prostu pomieszaj składniki na nie przewidziane łyżką, aby uzyskać jednolitą masę.
  2. Każdą miseczkę przykryj folią aluminiową i odstaw je w ciepłe miejsce (na przykład niedaleko kaloryfera) na ok. 4 godziny.
  3. Po upływie tego czasu zaczyny powinny podnieść się i lekko bąbelkować.
  4. Do dużej miski wlej oba zaczyny i wsyp resztę składników przewidzianych na ciasto właściwe. Zagnieć aż uzyskasz jednolite ciasto o elastycznego konsystencji. Od tego momentu zagniataj jeszcze kilka minut, a gdy ciasto zbyt mocno lepi się do rąk, posypuj ręce mąką.
  5. Wstaw ciasto do wyłożonej folią do żywności i obsypanego mąką kosza do pieczenia i lekko ugnieć w środku.
  6. Jeśli nie posiadasz kosza, po prostu uformuj z chleba bochenek i ułóż go na wyłożonej papierem do pieczenia blasze.
  7. Odstaw chleb jeszcze na ok. 3 godziny w ciepłe miejsce. Powinien znacząco urosnąć.
  8. Rozgrzej piekarnik do 220 stopni.
  9. Przełóż chleb na blachę (jeśli używałeś/aś koszyka).
  10. Wstaw blachę do rozgrzanego piekarnika i piecz chleb ok. 35 minut, aż zbrązowieje, a po wsadzeniu w niego wykałaczki, nie przyklei się do niej ciasto.
  11. Daj bochenkowi wystygnąć.
podpis Tosi
Ocena czytelników: 5 z 1 ocen