Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

przygotowywanie składników
przygotowywanie składników
1. Ziemniaki myjemy, przekrawamy na pół, posypujemy odrobiną soli i kładziemy na blasze wyłożonej pergaminem. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 30 minut w 200 stopniach. Studzimy, następnie tłuczkiem do ziemniaków ugniatamy z dodatkiem masła.
wyrabianie
wyrabianie
2. Mąki wsypujemy do misy, dodajemy suszone drożdże, rozgniecione ziemniaki, posiekane listki rozmarynu, prażoną cebulkę oraz sól. Wlewamy letnie mleko i wyrabiamy ciasto ręką lub mikserem przez 5 minut.
wyrastanie
wyrastanie
3. Żaroodporną formę (u mnie ok. 27 cm) skrapiamy oliwą lub smarujemy masłem. Uformowaną kulę z ciasta wkładamy do środka, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 2 godziny w ciepłym miejscu.
pieczenie
pieczenie
4. Wyrośnięte ciasto skrapiamy zimną wodą, ewentualnie nacinamy i wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy w 220 stopniach 20 minut, następnie 20 minut w 190 stopniach. Upieczony chleb wyciągamy z formy i studzimy na kratce.
Smakowita
Ocena czytelników: 3 z 1 ocen
Czas całkowity: 3 godz 10 min
Czas wyrastania: 2 godz 30 min
Czas wypieku: 40 min