Przepis

wyrabianie
3 min
wyrabianie
1. W misce lub na stolnicy pomieszaj ze sobą dwa rodzaje mąki, drożdże, sól i wlej syrop klonowy. Powoli dolewaj ciepłą wodę, cały czas zagniatając ciasto i dalej dolewając. Dodaj tyle wody, aby ciasto po zagnieceniu nie kleiło się do rąk, ale było sprężyste.
pierwsze wyrastanie
150 min
pierwsze wyrastanie
2. Miskę wyłóż folią do żywności, wsyp do środka trochę mąki (aby ciasto się nie przykleiło) i wsadź ciasto do środka. Przykryj kolejną warstwą folii i odłóż w ciepłe miejsce ( na przykład niedaleko lekko rozgrzanego palnika, ważne, żeby była to wyższa temperatura niż pokojowa) aż urośnie, podwajając objętość (potrwa to ok. 1, 5 godziny).
drugie wyrastanie
60 min
drugie wyrastanie
3. Wyjmij ciasto z miski, zagniataj chwilę na obsypanej lekko mąką desce/blacie i uformuj bochenek w wybranym kształcie (ja upiekłam okrągły). Umieść ciasto na blasze od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Odłóż z powrotem do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę i przykryj folią aluminiową.
pieczenie
30 min
pieczenie
4. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Piecz chleb metodą góra-dół przez 30 minut.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej