Przepis

przygotowywanie składników
480 min
przygotowywanie składników
1. Wieczór wcześniej przygotuj zaczyn i odstaw na 8 godzin w misce (powinien mieć kleistą konsystencję), przykrywając szmatką.
wyrabianie
2 min
wyrabianie
2. Do zaczynu dodaj resztę mąki (wszystkie 3 rodzaje). W ciepłej wodzie rozpuść sól i dokładnie pomieszaj. Dodaj wodę do zaczynu z mąką i wyrabiaj ciasto aż będzie elastyczne i nie będzie lepić się do palców.
wyrastanie
180 min
wyrastanie
3. 15 centymetrową metalową formę wysmaruj tłuszczem a następnie obsyp pełnoziarnistą mąką, aby ciasto chlebowe się nie przykleiło. Wsadź ciasto do formy i odłóż w ciepłe miejsce na 3 godziny. Ciasto powinno znacznie urosnąć.
pieczenie
30 min
pieczenie
4. Rozgrzej piekarnik do 220 stopni, niedługo przed upływem tego czasu. Piecz chleb przez ok. 30 minut. Ostudź przed krojeniem.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej