Chleb razowy na zakwasie

Dzisiaj postanowiłam iść na żywioł i zrobić dwa różne chleby na zakwasie. Bardzo praktyczne jest to, że możesz zrobić dwa razy więcej zaczynu, podzielić go na pół i przygotować dwa mocno różniące się od siebie bochenki. Dlatego dzisiaj postawiłam na puszysty pszenny, który pokazywałam wam w ostatnim wpisie i razowy z dodatkiem mąki pełnoziarnistej (czyli coś dla bardziej dbających o linię).

Z racji użycia długiej formy do niezbyt dużej ilości ciasta, można powiedzieć, że wyszło mi coś na kształt bagietki. Kształt, kształtem, ale każda kromka tego chleba jest po prostu pyszna! Następnym razem wypróbuję ten przepis z dodatkiem ziaren i coś czuję, że będzie to strzał w dziesiątkę.

Chleb razowy na zakwasie

Zaczyn:

  • 90 aktywnego zakwasu żytniego
  • 90 g mąki pszennej chlebowej
  • 150 ml ciepłej wody

Ciasto właściwe:

  • 200 g zaczynu
  • 100 g mąki pszennej chlebowej
  • 100 g mąki pszennej razowej typ 2000
  • 40 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 120 ml ciepłej wody
  • 1 łyżeczka soli
  1. Wieczór wcześniej przygotuj zaczyn  i odstaw na 18 godzin w misce (powinien mieć kleistą konsystencję), przykrywając szmatką.
  2. Do zaczynu dodaj resztę mąki (wszystkie 3 rodzaje).
  3. W ciepłej wodzie rozpuść sól i dokładnie pomieszaj.
  4. Dodaj wodę do zaczynu z mąką i wyrabiaj ciasto aż będzie elastyczne i nie będzie lepić się do palców.
  5. 15 centymetrową metalową formę wysmaruj tłuszczem a następnie obsyp pełnoziarnistą mąką, aby ciasto chlebowe się nie przykleiło.
  6. Wsadź ciasto do formy i odłóż w ciepłe miejsce na 3 godziny. Ciasto powinno znacznie urosnąć.
  7. Rozgrzej piekarnik do 240 stopni, niedługo przed upływem tego czasu.
  8. Piecz chleb przez ok. 30 minut.
  9. Ostudź przed krojeniem.

7 Odpowiedzi na “Chleb razowy na zakwasie”

  1. Gosia
    Grudzień 9, 2012 godz. 23:39 #

    Czy można zrobić ten chlebek ale wszystkie składniki razy dwa aby móc włożyć do większej formy 23x9cm?? A czy mogę użyć zakwasu żytniego razowego??

    • Śliwka
      Grudzień 11, 2012 godz. 22:44 #

      Wydaje mi się, że nie powinno być problemów, choć nie piekłam go nigdy w tej formie w wersji podwójnej. Do tego przepisu dodaje się właśnie zakwasu z mąki żytniej razowej, więc jak najbardziej. Pozdrawiam

  2. Jaana
    Luty 1, 2013 godz. 22:22 #

    Witam,
    właśnie próbuję nauczyć się wypieku chleba razowego na zakwasie. Ale mam tylko jeden rodzaj mąki do ciasta podstawowego: mąkę pszenną pełnoziarnistą, natomiast zaczyn zamierzam zrobić z maki żytnie,. (zakwas mam wyhodowany na mace pszennej).
    Czy taki chlebek ma szanse powodzenia?
    Foremki kupiłam ceramiczne, glazurowane. Czy to może wpłynąć na temperaturę lub czas pieczenia?

    • Śliwka
      Luty 5, 2013 godz. 23:40 #

      Dzień dobry,

      Oczywiście chleb pszenno-żytni ma dużą szansę powodzenia! przy dobrze wyhodowanym, aktywnym zakwasie pszennym można dodać część mąki żytniej do ciasta, natomiast dużo lepszym pomysłem będzie w większości oparcie się na mącę pszennej (i w przypadku zaczynu i ciasta właściwego). Proszę po prostu bardziej niż proporcjami, kierować się opisaną konsystencją ciasta, a na pewno wyjdzie z tego pyszny chleb.

      Co do foremek, z pewnością ceramiczne foremki bardziej trzymają ciepło i mogą sprawić, że chleb szybciej „dojdzie”. Najlepszą metodą jest sprawdzanie go co jakiś czas, przez włożenie do środka drewnianego patyczka. Jeśli nie przyklei się do niego ciasto, oznacza to, że chleb jest właściwie wypieczony.

      Pozdrawiam.

  3. Bogusia
    Luty 14, 2013 godz. 13:17 #

    Witam a jak zrobić zakwas a potem z niego zaczyn? Probowałam już wg pewnego przepisu ale mąka którą mam razowa żytnia wygląda jakby głównie składała się z otrębów i moż dlatego 3 razy zakwas pleśniał na trzeci dzień

    • Śliwka
      Luty 17, 2013 godz. 23:02 #

      Dzień dobry,

      Wskazówki jak wyhodować zakwas żytni znajdzie Pani pod tym linkiem: http://smakowitychleb.pl/zakwas-zytni-krok-po-kroku/
      Jeżeli chodzi o zaczyn, który jest pierwszą fazą robienia chleba na zakwasie, przy każdym przepisie podajemy wskazówki jak go zrobić. Zwykle polega to na połączeniu zakwasu i kolejnej porcji mąki i wody.
      Mąka żytnia razowa wygląda jakby była zrobiona z otrębów, to dlatego, że jest z pełnego przemiału, ale to jest pozytywny znak. Proszę się nie zniechęcać i spróbować od nowa, śledząc wskazówki. Pleśnienie mogło być wywołane zamykaniem zakwasu, tak że nie miał dostępu do powietrza.

      Pozdrawiam

  4. Sonia
    Sierpień 31, 2013 godz. 23:06 #

    Pyszny chleb, pięknie pachnie, miąższ ma fajną konsystencję, nie kruszy się. Jest to jeden z moich ulubionych przepisów. Godny polecenia :)

Zostaw komentarz