Dzisiaj postanowiłam iść na żywioł i zrobić dwa różne chleby na zakwasie. Bardzo praktyczne jest to, że możesz zrobić dwa razy więcej zaczynu, podzielić go na pół i przygotować dwa mocno różniące się od siebie bochenki. Dlatego dzisiaj postawiłam na puszysty pszenny, który pokazywałam wam w ostatnim wpisie i razowy z dodatkiem mąki pełnoziarnistej (czyli coś dla bardziej dbających o linię).

Z racji użycia długiej formy do niezbyt dużej ilości ciasta, można powiedzieć, że wyszło mi coś na kształt bagietki. Kształt, kształtem, ale każda kromka tego chleba jest po prostu pyszna! Następnym razem wypróbuję ten przepis z dodatkiem ziaren i coś czuję, że będzie to strzał w dziesiątkę.

Chleb razowy na zakwasie Zaczyn:
  • 90 aktywnego zakwasu żytniego
  • 90 g mąki pszennej chlebowej
  • 150 ml ciepłej wody
Ciasto właściwe:
  • 200 g zaczynu
  • 100 g mąki pszennej chlebowej
  • 100 g mąki pszennej razowej typ 2000
  • 40 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 120 ml ciepłej wody
  • 1 łyżeczka soli
  1. Wieczór wcześniej przygotuj zaczyn  i odstaw na 18 godzin w misce (powinien mieć kleistą konsystencję), przykrywając szmatką.
  2. Do zaczynu dodaj resztę mąki (wszystkie 3 rodzaje).
  3. W ciepłej wodzie rozpuść sól i dokładnie pomieszaj.
  4. Dodaj wodę do zaczynu z mąką i wyrabiaj ciasto aż będzie elastyczne i nie będzie lepić się do palców.
  5. 15 centymetrową metalową formę wysmaruj tłuszczem a następnie obsyp pełnoziarnistą mąką, aby ciasto chlebowe się nie przykleiło.
  6. Wsadź ciasto do formy i odłóż w ciepłe miejsce na 3 godziny. Ciasto powinno znacznie urosnąć.
  7. Rozgrzej piekarnik do 240 stopni, niedługo przed upływem tego czasu.
  8. Piecz chleb przez ok. 30 minut.
  9. Ostudź przed krojeniem.
Zapisz
podpis Tosi
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen