Chleb pszenny z twarogiem z automatu
Dziś chcę Was zaprosić do świata, gdzie tradycyjne pieczywo spotyka się z odrobiną innowacji – przedstawię Wam moją wersję chleba pszennego z dodatkiem twarogu, przygotowanego w automacie do pieczenia chleba. Pamiętajcie, że czas wypieku chleba w automacie może się różnić w zależności od tego jaki sprzęt posiadacie – koniecznie sprawdźcie informacje na swojej maszynie.
Maszyna do chleba jest urządzeniem, które automatyzuje proces pieczenia chleba, czyniąc go wyjątkowo prostym i wygodnym. Początkowo musiałam się do niej przekonać, ale dziś widzę zalety pieczenia w tej formie. To świetna opcja dla tych, którzy nie mają piekarnika albo nie czują się pewnie w pieczeniu. Z automatem do chleba jest to po prostu niesamowicie proste.
Maszyna do chleba to doskonałe rozwiązanie dla wszystkich, którzy cenią sobie smak domowego chleba, ale nie mają czasu lub umiejętności, aby samodzielnie wyrabiać i piec ciasto.
Twaróg – nie tylko na kanapkę
Twaróg towarzyszy mi nie tylko jako dodatek do świeżego pieczywa, ale również jako jeden z ulubionych składników gotowania i pieczenia. Jego wszechstronność inspiruje mnie do eksperymentów, które często kończą się zaskakująco smacznymi odkryciami. Czy to w wersji słonej, z kaparami, sokiem z cytryny i miętą, czy w słodkiej, z dodatkiem miodu, orzechów włoskich czy żurawiny – twaróg zawsze wzbogaca smak potraw, nadając im niepowtarzalnego charakteru.
Chleb pszenny z twarogiem – początek nowej tradycji
Decyzja o wzbogaceniu ciasta chlebowego twarogiem okazała się strzałem w dziesiątkę. To, co z początku było tylko próbą, szybko przekształciło się w przepis, który chętnie powtarzam, i którym dziś postanowiłam się z Wami podzielić. Twaróg, dodany do tradycyjnego ciasta pszennego, sprawia, że chleb staje się wilgotny, a jego konsystencja – idealnie sprężysta. Pieczenie w automacie do chleba dodatkowo ułatwia cały proces. Najważniejsza jest kolejność dodawania składników, potem już wszystko dzieje się samo. Dlatego mam nadzieję, że przepis na chleb pszenny z twarogiem z automatu wejdzie do Waszego repertuaru na stałe.
Wasze kulinarne historie
Pieczenie chleba, zwłaszcza z dodatkiem tak nietypowego składnika, jak twaróg, może brzmieć jak wyzwanie. Ale jeśli zrobicie wszystko według wskazówek, to na pewno się uda. Bardzo jestem ciekawa Waszych doświadczeń z pieczeniem chleba w automacie. Próbujecie nowych przepisów? Zachęcam Was do zostawiania komentarzy i wspólnego odkrywania smaków.
Jeśli szukacie innych przepisów na chleby z automatu, sprawdźcie koniecznie przepis na chleb wiejski, dwukolorowy chleb marchewkowy i chleb pełnoziarnisty. Smacznego!
Witam tu nie było żadnej kombinacji aż dziwne że na tej ilości wody pidanej inne maszynybdaja rade to rozrobic mysle zec350 bedzie ok droźdźy dałem więcej ale to już bez znaczenia bo sie bałem źe za mało łyżeczka bedzie . Ma pani jakiś przepis np na chleb tradycyjny taki jak z piekarni domowy z automatu żeby zrobić ?
Przepisy na chleb z automatu są tutaj: https://smakowitychleb.pl/kategoria/chleby-z-maszyny/
Nie ma ich wiele, bo zdecydowanie bardziej wolę piec w piekarniku, ale klasyczny chleb drożdżowy też można upiec w automacie, trzeba tylko w odpowiedniej kolejności umieścić składniki i ustawić dobry program.
Proponuję spróbować np. z tym https://smakowitychleb.pl/chleb-maslankowy/
Witam ta proporcja napewno ok ? Bo przy 200 ml wody to maszyna nie umiała ciasta wyrobic silnik by sie spalił po dolaniu ok 100 ml wody i dosypaniu drozdzy w sumie 2 płaskie jest chleb . Moze nie jest to szczyt marzeń ale nie jest do wyrzucenia .
Dzień dobry,
Proporcje są ok, chociaż to stary przepis i teraz bym zrobiła ten chleb trochę inaczej. Pytanie tylko czy nie kombinował Pan niepotrzebnie tak jak przy poprzednim chlebie i nie zamieniał składników? 🙂
300 ml wody będzie ok, nawet można zwiększyć do 350, dzięki temu miąższ chleba będzie bardziej elastyczny.
Witam !!!! Po raz pierwszy będę robić chleb w automacie, przepis bardzo mi się podoba, ale.. czy zamiast /woda serek/ mogę wlać maślankę ?
Dzień dobry 🙂
Tak, można dać zamiast serka maślankę, dałabym 100 g.
Pozdrawiam
Witam !!!
Właśnie kończymy zajadanie chlebka z twarożkiem jest super,ale moje dzieci wolą jednak chlebek z cytryną ponieważ jest bardziej pulchny. Ale ja i tak uważam że Ty masz najlepsze i najbardziej sprawdzone przepisy za co bardzo dziękuję:) Dzisiaj przygotowuję się do bułeczek z rodzynkami 🙂
Witam!
Upiekłam chlebek z twarogiem ale na mące pszennej 650 i wyszedł super. Mam twarogu sporo (robię sama z mleka) i szukałam przepisów gdzie mogę go wykorzystać. I proszę!!!!
super
dziękuję za ten przepis
Pozdrawiam
Witam.
Cieszę się, że przepis się podoba. Polecam też inne z twarogiem np. gruzińskie chlebki chaczapuri https://smakowitychleb.pl/gruzinskie-chlebki-chaczapuri-z-serem/ albo chleb z karmelizowanym porem i twarożkiem na zakwasie https://smakowitychleb.pl/chleb-z-karmelizowanym-porem-i-twarozkiem/
Pozdrawiam i życzę udanych wypieków 🙂
Cześć Tosia
Przeczytałem sporo Twoich przepisów i jestem pod wrażeniem twojej wiedzy na temat pieczenia chleba. Mnie również bardzo zafacynowało pieczenie ciast drożdżowych, ich możliwości są chyba nieograniczone, takie mam wrażenie:) Chciałem się Ciebie zapytać, czy wiesz może jak w piekarniach uzyskują ciemnobrązową, lśniącą i chrupiącą skórkę na chlebie pszennym? Był bym wdzięczny za wskazówki.
Ja ze swojej wiedzy mogę ci polecić pieczenie chlebków z wykożytaniem przyprawy jaką jest czarnuszka, fajny efekt smakowy.
Cześć Artur.
Dziękuję za miłe słowa. Ciesze się, że jest więcej osób zafascynowanych pieczeniem domowego chleba. Rzeczywiście możliwości tworzenia nowych chlebów są nieograniczone 🙂
Lśniącą skórkę łatwo uzyskać smarując wierzch chleba rozbełtanym jajkiem/żółtkiem. Inną metodą jest posmarowanie go już po upieczeniu rozpuszczonym masłem/oliwą. Wiem też, że w piekarniach stosuje się też mikstury w postaci mąki (możliwe, że ziemniaczanej, nie jestem pewna) rozrobionej w odpowiedniej ilości wody i tym smarują wierzch. Nie wiem natomiast, czy wstawiają jeszcze po tym chleb na chwilę do pieca. Prawdopodobnie już nie.
Częstym zabiegiem (niestety) jest też dodawanie do pszennego chleba karmelu, który zabarwia go i udaje żytni, ale to już zupełnie inna historia.
Dzięki za pytanie, na pewno następnym razem popróbuję uzyskać taki efekt, o który pytasz. Dzięki również za inspirację z czarnuszką, do tej pory używałam jej tylko przy chlebkach naan i przy picie. W klasycznym chlebie też na pewno świetnie się sprawdzi.
Pozdrawiam serdecznie.
„Wykorzystaniem”…